Jelzáloghitel támogatása (Lakás)

Önsegélyező szolgáltatás

Lakáshitel támogatás – átmenetileg

A hiteltörlesztési moratórium érinti Pénztárunk lakáshitel támogatás szolgáltatását is: átmenetileg szünetel a támogatás hitelszámlára történő folyósítása. Aki hitelszámlájára kérte a támogatás utalását, viszont tovább törleszti hitelét, az továbbra is igénybe veheti a lakáshitel támogatást, amennyiben 2020. április 15-ig tájékoztatja Pénztárunkat döntéséről az alábbiak szerint.

Azon pénztártagokat nem érinti a tájékoztatási kötelezettség, akik folyószámlájukra kérték a lakáshitel támogatás utalását.


Tudta Ön, hogy lakáshitelét is fizetheti OTP egészségpénztári számláján keresztül?

Érdemes egészségszámláról fizetni a lakáscélú jelzáloghitel törlesztés egy részét, hiszen így növelheti a törlesztésre fordítható forrását, akár évi 46 000 forinttal (meglévő tagság esetén). Az egészségszámlára feltöltött összeg 20 százalékát visszakaphatja ugyanis adó-visszatérítésként!

A támogatást kétféleképpen veheti igénybe. A támogatás összegét a Pénztár utalhatja:

1. közvetlenül az Ön lakossági folyószámlájára – miután igazolta az adott havi hiteltörlesztés megfizetését (a számlakivonat/hitelintézet igazolás és a pénztári igénylőlap beküldésével, minden hónapban), vagy

2. a hitelszámlájára (a hitelt folyósító pénzintézet számlaszámára) – havi igazolás nélkül, automatikusan törlesztve ezzel hitelét, előtörlesztésként vagy a havi törlesztés részeként.

Hogy melyik lehetőséget választja, azt az igénylőlapon jelölheti meg.

A támogatás az alábbi esetekben vehető/nem vehető igénybe:

 • 180 napja rendelkezésre álló egyenleg terhére igénybe vehető szolgáltatás
 • a támogatást csak Pénztártag igényelheti, aki a hitelt fizeti (adós, adóstárs)
 • jelzálog alapú lakásvásárlási hitel
 • jelzálog alapú lakásfelújítási hitel
 • jelzálog alapú lakásépítési hitel
 • munkáltatói jelzáloghitel lakásvásárlásra banki közreműködéssel
 • munkáltatói jelzáloghitel lakásfelújításra banki közreműködéssel
 • munkáltatói jelzáloghitel lakásépítésre banki közreműködéssel
 • Lakástakarékkal kombinált jelzáloghitel lakásvásárlásra, felújításra vagy építésre
 • havi összege legfeljebb a tárgyév első napján érvényes havi minimálbér 15 százaléka lehet (2020. évben: 24 150 Ft/hó), de maximum a hitelre kifizetett törlesztő részlet összege. (Amennyiben havi 24 150 forintot törlesztene egészségszámlájáról, úgy 26 250 forinttal töltse fel azt.*)

Lakáscélú jelzáloghitel törlesztésének támogatását igénylő nyomtatvány kötelező mellékletei:

 • Lakáscélú jelzáloghitel szerződés másolata
 • A hitelintézet igazolása (egyedi igazolás vagy bankszámla kivonat) az igénylés beadását megelőző 3 havi törlesztő részlet összegéről
 • Folyószámlára történő utalás esetén a hitelintézet igazolása vagy a bankszámlakivonat másolata a megfizetésről havonta
 • pénztártag kedvezményezettje nem igényelheti
 • szabadfelhasználású jelzáloghitel
 • személyi kölcsön
 • lakástakarék

Így élhet a lehetőséggel:

 1. Ha még nem tag, lépjen be az OTP Egészségpénztárba! Belépés online
 2. Kezdjen el befizetni pénztári számlájára, hiszen a felhasználandó összegnek 180 napig várakoznia kell számláján a kifizetés előtt.
 3. Igényelje a támogatást!

További információ

 

* A befizetést működési költség levonás terheli.

Példák lakáshitel támogatás igénybevételére

Leendő pénztártagunk márciusban vásárolja meg élete első saját lakását, amihez lakáshitelt vesz fel. Épp mostanában hallott róla, hogy megéri egészségpénztári számlán keresztül törleszteni a hitel egy részét (maximum 24 150 forintot), hiszen így idén közel 33 ezer forinttal növelheti forrását, jövőre pedig akár már 46 ezer forinttal (a törlesztéshez feltöltött összegek után igényelhető adó-visszatérítésnek köszönhetően).

Ezért nekifogott a kalkulációnak, hogy pontosan lássa, mikor mennyivel töltse fel egészségpénztári számláját ahhoz, hogy a lehető leghamarabb és a legnagyobb mértékben élhessen a jelzáloghitel támogatás lehetőségével.

Pénztártagunk terve:

Március

 • Felveszem a lakáshitelt, amit 50 ezer forintos havi részlettel törlesztek.
 • Belépek az OTP Egészségpénztárba, hogy mielőbb igényelhessem majd a lakáshitel támogatást. (Ezt 3 hónap múlva tehetem meg, hiszen igazolnom kell 3 havi törlesztést.)
 • Feltöltöm egészségpénztári számlámat 32 000 forinttal a belépés után, hogy fedezze a belépési- és kártyaköltségeket, valamint a majdani első hitel törlesztőrészletet, amit 180 nap múlva fizethetek pénztári számlámról, addig várakoznia kell az összegnek (ez jelenleg 24 150 Ft az aktuális minimálbér miatt – annak 15 százaléka számolandó).

Április

 • Innentől fogva havonta 26 250 forinttal töltöm fel pénztári számlámat, hogy fedezze majd a további törlesztőrészleteket és a működési költséget (ami ekkor még 8%).

Június

Letelt a 3 hónap a lakáshitel folyósításától számítva, így igényelhetem az egészségpénztárnál a lakáshitel támogatást. (Választhatok, hogy a támogatás utalását a lakossági folyószámlámra kérem vagy a hitelt folyósító pénzintézet részére. Az előbbi mellett döntöttem.)

 • Ehhez benyújtom a Pénztárhoz:

  - a támogatást igénylő pénztári nyomtatványt,
  - a hitelszerződés másolatát,
  - és a hitelintézet igazolását a 3 havi törlesztőrészlet összegéről (egyedi igazolás vagy bankszámla kivonat).
 • Kedvező fordulóponthoz érkezem, hiszen a pénztári számlámra eddig feltöltött összeg átlépi a 100 ezer forintos határt, ami azt jelenti, hogy ezután csökken a működési költség (a 100 ezer Ft feletti összegrész esetében már csak 4%, a korábbi 8% helyett). Tehát az annyi, mint: ezentúl havonta elegendő 25 200 forintot feltöltenem a számlámra.

Július

 • Mivel folyószámlámra kértem a támogatás utalását, így elengedhetetlen a törlesztés folyamatos igazolása. Ezért, ettől kezdve minden hónapban beküldöm a Pénztárhoz:

  - a törlesztés megtörténtét igazoló bankszámlakivonatot,
  - és a korábbi igénylőlapot.

(Ha egyenesen a hitelintézetnek kértem volna, úgy az intézettel kellene egyeztetnem, hogy az átutalt összeg az előtörlesztés vagy a havi törlesztés része).

Szeptember

 • Kezdetét veszi a várva várt időszak: letelik a 180 napos várakozási idő, azaz elkezdhetem felhasználni egészségpénztári egyenlegemet a hitel törlesztéséhez → a Pénztár kifizeti az első részletet folyószámlámra és innentől kezdve már havonta utalja a 24 150 forintot.

December

 • Összegzés év végén: mennyi adó-visszatérítést igényelhetek majd bevallásomon keresztül? Mivel idén összesen közel 262 ezer forintot töltöttem fel pénztári számlámra, így ennek a 20 százalékát igényelhetem vissza hamarosan, azaz több mint 52 ezer forintot.

Január

 • Év elején várhatóan emelkedik a minimálbér, ezáltal megnő a Pénztár által kifizethető törlesztőrészlet összege is (hiszen annak 15 százaléka számolandó). Mivel esetemben havonta összesen 50 ezer Ft a törlesztőrészlet, így megemelkedhet a pénztári számláról fizethető részlet és ezentúl már nagyobb összeget törlesztek havonta az egészségpénztári számlámról.

Március 15.

 • A NAV elkészíti az adóbevallásomat, amin bejelölöm, hogy az OTP Egészségpénztárba kérem az adó-visszatérítést.

Április 15.

 • Megkapom az adó-visszatérítést pénztári számlámra, amit újra felhasználhatok egészségügyi kiadások, vagy akár önsegélyező szolgáltatások esetén is – ráadásul az adó-visszatérítés összegét azonnal felhasználhatom, 180 napos várakozási idő nélkül.

Pénztártagunk márciusban vásárolja meg élete első saját lakását, amihez lakáshitelt vesz fel. Már évek óta tagja az OTP Egészségpénztárnak, rendszeresen feltölti pénztári számláját és rendezi innen egészségügyi kiadásait, hogy minden évben visszaigényelhesse bevallásában a 20% adó-visszatérítést (a pénztári befizetés után). Azonban önsegélyező szolgáltatást még sosem vett igénybe.

Rémlett neki, hogy lakáshitel is törleszthető egészségpénztári számlán keresztül, így megnézte az önsegélyező szolgáltatások listáját. Meg is találta a „Lakáscélú jelzáloghitel törlesztésének támogatása” szolgáltatást, mely révén havi 24 150 forintot törleszthet pénztári számláján keresztül, ami idén csaknem 37 ezer Ft plusz forrást jelenthet számára, jövőre pedig akár már 46 ezer forintot (az adó-visszatérítés által).

Gyorsan felhívta az ügyfélszolgálatot, hogy egyeztesse az igénylés és az igénybevétel menetét, így máris átlátta a folyamatot:

Március

 • Felveszem a lakáshitelt, amit 50 ezer forintos havi részlettel törlesztek.
 • A lakáshitel támogatást 3 hónap múlva igényelhetem a Pénztárnál, hiszen igazolnom kell 3 havi törlesztést.
 • A lakáshitel támogatás feltétele, hogy a pénztári egyenlegem legalább 180 napja elérhető legyen a számlámon. Mivel egyenlegemből 150 ezer forintot már több mint 180 napja fizettem be, így ezt fel is használhatom majd a hiteltörlesztéshez, az említett 3 hónap múlva. (A 180 napos, úgynevezett „önsegélyező egyenleget” pedig bármikor ellenőrizhetem az OTP Portálon: „Számlaadatok” menü.)
 • Viszont arra is gondolnom kell, hogy egyszer elfogy ez a felhasználható keret (márpedig a támogatáshoz 180 napos egyenleg szükséges), illetve szeretném, hogy egyéb (egészségügyi) kiadás esetén is költhessek egészségpénztári számlámról, így innentől fogva havonta legalább 26 250 forinttal feltöltöm azt, hogy biztosan fedezze a törlesztőrészleteket a hiteltörlesztés során és a működési költséget (ami ekkor még 8%). A lakáshitel támogatás összege jelenleg legfeljebb 24 150 Ft lehet, ami az aktuális minimálbér 15 százaléka.)

Június

 • Ekkor telik le a 3 hónap a lakáshitel folyósításától számítva, így igényelhetem az egészségpénztárnál a lakáshitel támogatást. (Választhatok, hogy a támogatás utalását a lakossági folyószámlámra kérem vagy a hitelt folyósító pénzintézet részére. Az utóbbi mellett döntöttem.)

  Ehhez az alábbiakat kell benyújtanom a Pénztárhoz:

  - a támogatást igénylő pénztári nyomtatványt,
  - a hitelszerződés másolatát,
  - és a hitelintézet igazolását a 3 havi törlesztőrészlet összegéről (egyedi igazolás vagy bankszámla kivonat).
 • Mivel a támogatást a hitelt folyósító pénzintézet részére kérem utalni (nem pedig lakossági folyószámlámra), így az igénylés előtt egyeztetnem kell a pénzintézettel, hogy a Pénztár által utalt összeg a havi törlesztés vagy az előtörlesztés része legyen.

(Ha a folyószámlámra kérném az utalást, akkor minden hónapban be kellene küldenem a Pénztárba a törlesztés megtörténtét igazoló bankszámlakivonatot és a korábbi igénylőlapot.)

 • Az igénylés után 25 munkanapon belül a Pénztár kifizeti az első részletet a hitelt folyósító pénzintézetnek és innentől kezdve már havonta utalja a 24 150 forintot.
 • Kedvező fordulóponthoz érkezem a pénztári befizetéseim kapcsán, hiszen az idei feltöltéseim összege átlépi a 100 ezer forintos határt, ami azt jelenti, hogy ezután csökken a működési költség (a 100 ezer Ft feletti összegrész esetében már csak 4%, a korábbi 8% helyett). Tehát az annyi, mint: ezentúl havonta elegendő 25 200 forintot feltöltenem a számlámra.

December

 • Összegzés év végén: mennyi adó-visszatérítést igényelhetek majd bevallásomon keresztül? Mivel idén csaknem 257 ezer forintot töltöttem fel pénztári számlámra, így ennek a 20 százalékát igényelhetem vissza hamarosan, azaz több mint 50 ezer forintot.

Január

 • Év elején várhatóan emelkedik a minimálbér, ezáltal megnő a Pénztár által kifizethető törlesztőrészlet összege is (hiszen annak 15 százaléka számolandó). Mivel esetemben havonta összesen 50 ezer Ft a törlesztőrészlet, így megemelkedhet a pénztári számláról fizethető részlet és ezentúl már nagyobb összeget törlesztek havonta az egészségpénztári számlámról.

Március 15.

 • A NAV elkészíti az adóbevallásomat, amin bejelölöm, hogy az OTP Egészségpénztárba kérem az adó-visszatérítést.

Április 15.

 • Megkapom az adó-visszatérítést pénztári számlámra, amit újra felhasználhatok egészségügyi kiadások, vagy akár önsegélyező szolgáltatások esetén is – ráadásul az adó-visszatérítés összege azonnal felhasználható, 180 napos várakozási idő nélkül.

Ha kérdése van, hívja ügyfélszolgálatunkat

Az alábbi időpontokban hívható:
hétfő-péntek7:30-20:00

Nyitva tartás a személyes ügyfélszolgálatunkon

Ügyfélszolgálatunk az alábbi nyitvatartási időben várja Önt:
Hétfő: 8.30 - 17.00
Kedd - péntek: 8.30 - 16.00

Saját- és kollégáink egészsége érdekében ügyfélszolgálatunkon kötelező maszkot viselniük az ügyfeleknek 2020. szeptember 1-től. A maszkviselés a 6. életévét betöltött gyermekekre is vonatkozik. Emellett az ügyfélszolgálat helyiségében ügyintézőnként egyszerre csak egy ember tartózkodhat, továbbá egy fő várakozhat.

Kérjük, vigyázzon saját és környezete egészségére!

Köszönjük együttműködését!

Emellett ügyfélszolgálatos kollégáink rendelkezésére állnak:
- telefonon (H-P: 7.30-20.00),
- e-mailben,
- és chat-en (H-P: 8.00-18.00) keresztül is.

Cím:
1133 Budapest, Váci út 80. (OTP Bank fiók)
Levelezési cím:
1369 Budapest 5. Pf. 362
Nyitvatartás:
Hétfő: 8.30 - 17.00
Kedd-péntek: 8.30 - 16.00
E-mail cím:
info@otpep.hu
Bankszámlaszám:
11703006-20411440
Adószám:
18105564-1-41
További oldalak:
www.otpportalok.hu
www.golyavaro.hu
www.facebook.com/otpep
www.instagram.com/otpep
www.youtube.com/user/otppenztarak