3 lépés az adó-visszatérítéshez - erre ügyeljen év végén!

Egy csokorba gyűjtöttük azokat a teendőket, melyeket pénztártagként szükséges meglépnie/ellenőriznie, hogy jövőre sikeresen igényelhesse vissza a 20%-os (akár 150.000 Ft) adó-visszatérítést.


1. Ügyeljen a decemberi befizetési határidő(k)re!

Befizetett megtakarítása még idén érkezzen meg pénztári számlájára, különben nem érvényesítheti a 20%-os adó-visszatérítést 2018. évi adóbevallásában! Ehhez csupán az alábbi határidőkre szükséges figyelnie:

 • a bankkártyás befizetés határideje: 2018. december 18. (nap vége)* (kártyás befizetési lehetőségek: EP alkalmazás, Simple alkalmazás, OTP Portál)
 • az átutalás elindításának határideje: 2018. december 28. (délelőtt)* (A közleményben tüntesse fel adóazonosító jelét!) Az OTPdirekt hozzáféréssel rendelkezők még egyszerűbben utalhatnak, hiszen - az „Utalások / Utalás OTP Pénztárak számlára” menüben - az összeg és az adóazonosító jel megadásával is teljesíthetnek átutalást.
 • (Csekkes megoldás esetén az átfutási idő akár 2 hét is lehet, így a 2018. december 18. utáni csekkes befizetés idei beérkezése kétséges lehet.)*A tranzakciók átfutási ideje bankonként eltérő lehet, ezért érdeklődjön bankjánál.

2. Fizesse be idei készpénzes számlái értékét és küldje be a számlákat!

Amennyiben készpénzzel (is) vásárolt 2018-ban, úgy a számlák értékét még decemberben fizesse be pénztári számlájára! Ráadásul így juthat hozzá a visszatérítéshez a legrövidebb időn belül! Nem véletlen, hogy ez a pénztártagok kedvenc befizetési időszaka.

A megfelelő, egészségpénztár névre kiállított számlá(ka)t pedig küldje be Pénztárunknak, legkésőbb 2019. március 31-ig! (A határidő után beérkező számlákat az OTP Egészségpénztárnak nem áll módjában megtéríteni.)


3. Igényeljen elektronikus adóigazolást!

Az adó-visszatérítéshez szükséges adóigazolást a legegyszerűbben és leggyorsabban elektronikus levélben kaphatja meg. E szolgáltatást itt igényelheti, ráadásul így a számlák kifizetéséről és a számlájára érkező jóváírásokról is elektronikus úton értesülhet.


+ 1. TIPP:

Ellenőrizze, igénybe vett-e idén jogalap nélküli szolgáltatást és vásárolt-e személyi jövedelemadó köteles terméket!

Hiszen ha válasza IGEN, akkor SZJA és EHO fizetési kötelezettsége is keletkezhet. 2018. december 31-ig visszafizetheti egészségszámlájára az érintett szolgáltatás összegét, ám ha nem fizeti vissza, a NAV felé EHO fizetési kötelezettsége keletkezik. Érdemes tehát megvizsgálni e kérdést!

Hogy melyek ezek a szolgáltatások és termékek?

 • adóköteles (SZJA) szolgáltatások: természetgyógyászat, gyógyteák, fog- és szájápolók, sporteszközök vásárlása vagy bérlése
 • jogalap nélküli szolgáltatások, például:
  • orvosi javaslat nélkül vett igénybe olyan szolgáltatást, melyhez szükséges a javaslat benyújtása (pl. szemüveg vásárlása)
  • nem jelentette be kedvezményezettnek közeli hozzátartozóját, aki számára vásárolt egészségkártyájával
  • olyan terméket, szolgáltatást vásárolt, mely nem elszámolható egészségpénztárra

Hogyan bizonyosodhat meg arról, vásárolt-e ilyen terméket, szolgáltatást? Így:

 • Az OTP Egészségpénztár értesíti a pénztártagokat – levélben – a szükséges teendőkről az igénybevételt és a számla pénzügyi rendezését követő hónapban.
 • Mivel a decemberi vásárlásokról csak januárban tudjuk értesíteni, ezért érdemes ellenőriznie, vásárolt-e ilyen terméket/szolgáltatást az OTP Portálok oldalon (Számlaadatok/Jogosulatlan és SZJA köteles szolgáltatások).

További információ itt olvasható.


Ha kérdése van, hívja ügyfélszolgálatunkat

Az alábbi időpontokban hívható:
hétfő-péntek7:30-20:00

Nyitva tartás a személyes ügyfélszolgálatunkon

Ügyfélszolgálatunk az alábbi nyitvatartási időben várja Önt
(1138 Budapest, Váci út 135-139. OTP Bank fiók):
Hétfő: 8.00 - 17.00
Kedd - péntek: 8.00 - 16.00
2023. december 27-én (szerdán) 8.00 és 16.00 óra között keresheti fel ügyfélszolgálatunkat.

Emellett ügyfélszolgálatos kollégáink rendelkezésére állnak:
- telefonon (H-P: 7.30-20.00),
- e-mailben,
- és chat-en (H-P: 8.00-18.00) keresztül is.

Számlák személyes leadása:

OTP Egészségpénztári számláit várakozás nélkül, egyszerűen leadhatja az ügyfélszolgálaton elhelyezett számlagyűjtő dobozban (1138 Budapest, Váci út 135-139. OTP Bank fiók).

Cím:
1138 Budapest, Váci út 135-139. (OTP Bank fiók)
Levelezési cím:
1369 Budapest 5. Pf. 362
Nyitvatartás:
Hétfő: 8.00 - 17.00
Kedd-péntek: 8.00 - 16.00
E-mail cím:
info@otpep.hu
Bankszámlaszám:
11703006-20411440
Adószám:
18105564-2-41
További oldalak:
www.otpportalok.hu
www.golyavaro.hu
www.facebook.com/otpep
www.instagram.com/otpep
www.youtube.com/user/otppenztarak