Fenntarthatóság

Az OTP Egészségpénztár élenjáró fejlesztései, tudatos és etikus vállalati működése, valamint példamutató együttműködései révén elkötelezett a fenntartható jövő iránt, ezért felelősséget vállal gazdasági, társadalmi és környezeti hatásaiért, és etikus, környezetkímélő pénzügyi megoldásokat biztosít. Ezért tevékenységünk és támogatási programjaink során kiemelt figyelmet fordítunk a társadalmi felelősségünkre és természeti környezetünk védelmére.


Mit teszünk a fenntartható és felelős működésünk érdekében?

Az OTP Egészségpénztár felelős működésével hozzájárul a gazdaság stabilitásához, és adófizetése révén is segíti a közösségi szolgáltatások biztosítását és a társadalmi egyenlőtlenségek kezelését. Az OTP Egészségpénztár fontosnak tartja, hogy mindezen túlmenően támogatásain és tevékenységén keresztül is, gazdasági erejéhez mérten hozzájáruljon a közösség fejlődéséhez és segítse a környezeti célok elérését.

Kiemelten fontosnak tartjuk a felelős öngondoskodás, a pénzügyi- és egészségtudatosság előmozdítását, közösségek és a lakosság egészségének támogatását, a hátrányos helyzetűek segítését, valamint a természet megóvását. Hiszünk abban, hogy szolgáltatásainkkal és felelős működésünkkel értéket teremtünk és hozzájárulunk ahhoz, hogy együtt tegyük meg a következő lépést a fenntartható jövő felé.

Fenntarthatósági tevékenységünk fókuszai

1. Pénzügyi kultúra

Az OTP Egészségpénztár elkötelezett az emberek pénzügyi ismereteinek mélyítése iránt, és hisz abban, hogy a felelős pénzügyi döntések nemcsak egyéni, hanem társadalmi szinten is hozzájárulnak a jóléthez.

Küldetésünk, hogy alaptevékenységünk révén minél több pénztártag és hozzátartozó élhessen egészségesebben, egészségtudatosabban, jobb életminőség közepette, hogy egyre többen részesüljenek magas színvonalú orvosi kivizsgálásban, szűrővizsgálatban, szükséges egészségügyi ellátásban. Célunk továbbá, hogy a kockázatos szociális helyzetbe kerülők (pl. lakáscélú jelzáloghitelt törlesztők, idős szüleiket gondozók, gyermeket várók) is támogatásra leljenek. Ezen felül feladatunknak érezzük, hogy egyéb formában is hozzájáruljunk a felelős öngondoskodás, a pénzügyi- és egészségtudatosság fejlesztéséhez, hogy támogassuk és előre lendítsük a lakosság ismereteinek bővítését.

Tájékoztatás:

 • Leendő és meglévő pénztártagjainkat folyamatosan, pontosan és egyértelműen tájékoztatjuk a megtakarítás, a tudatos pénzkezelés, az egészségre való odafigyelés és a prevenció szerepéről. Objektív tájékozódásukat számos eszközzel segítjük: megtakarítást megkönnyítő kalkulátorral, cikkekkel, videókkal, prospektusokkal, edukációs játékkérdésekkel.
 • Ügyintézőinket felkészítjük, és részükről is elvárjuk a korrekt információátadást.

Edukáció:

Az ország egyik legnépszerűbb pénzügyi témájú versenyét, a Pénzmesterek vetélkedő megvalósulását az OTP Egészségpénztár is támogatja szakmai szponzorként. A vetélkedő, annak tudásanyaga és kvízkérdései tudást biztosítanak a jövő generációinak a sikeres anyagi öngondoskodás és pénzügyi tudatosság megalapozásához.


2. Közösségi szerepvállalás

Az OTP Egészségpénztár elkötelezett a hátrányos helyzetű csoportok és a közösség számára fejlődést jelentő ügyek támogatása iránt, és hisz abban, hogy a gazdasági szereplőknek erejükhöz mérten felelősséget kell vállalni a társadalmi igazságosság előmozdítása érdekében.

Önkéntesség:

Az OTP Egészségpénztár az egészség elkötelezett támogatója, így önkéntes tevékenységünk középpontjában is ez a terület áll. A segítségnyújtás és az értékteremtés mellett fontos számunkra a közösségépítés is, ezért nem csak a támogatott szervezetekkel építünk ki szorosabb kapcsolatot, hanem önkéntes programjainkat munkatársaink aktív részvételével végezzük, hogy ezen keresztül is erősítsük közöttük a kapcsolatot, és hogy személyesen élhessék át az önkéntes munka nyújtotta örömöt.


3. Zöld pénztár

Az OTP Egészségpénztár elkötelezett a természeti környezet megóvása és a szennyezés csökkentése iránt, és hisz abban, hogy felelős működésével és kézzelfogható tettekkel erejéhez mérten hozzájárul a környezeti szempontból is fenntarthatóbb gazdasághoz.

Arra törekszünk, hogy minimalizálhatók legyenek a szervezet működtetéséből és fenntartásából eredő negatív környezeti hatások. Az erőforrások hatékony felhasználására törekszünk a környezet védelme érdekében.

Fenntartható, környezettudatos működés:

 • A papírhasználat mérséklése, valamint az újrahasznosított papír használatának bővítése folyamatos törekvésünk. A digitalizáció a belső folyamatokban, a leendő és meglévő pénztártagok felé irányuló tájékoztatásban, a pénztártagokkal való kapcsolattartásban és a pénztártagok ügyintézésében egyaránt fontos szerepet játszik a papírfogyasztás csökkentésében.
 • A hulladék csökkentése érdekében bevezettük az üvegpalackok használatát irodánkban, így munkatársaink eldobható műanyagpalackok helyett tartós üvegpalackból fogyasztanak tisztított vizet.
 • Promóciós- és marketingeszközeink kiválasztásánál is törekszünk arra, hogy minimalizáljuk a környezeti terhelést, ezért előnyben részesítjük az újrahasznosított alapanyagból készülő, valamint a hosszú élettartamú, minőségi termékeket.
 • A keletkező hulladék csökkentése mellett bevezettük a szelektív gyűjtés lehetőségét.
 • A már szükségtelenné vált, de még használható bútorokat jótékony célra, rászoruló intézményeknek, szervezeteknek adjuk tovább.

Zöld pénztári ügyek:

 • Tagjaink a pénztártaggá válás pillanatától a későbbi pénztári ügyeik intézéséig választhatják a zöld (elektronikus) megoldásokat: online léphetnek be Pénztárunkba, majd például feltölthetik befényképezve az elszámolandó számláikat, a papíralapú számlák elpostázása helyett.
 • Tagjaink választhatják a zöld (elektronikus) egészségpénztári tagsági okiratot, adóigazolást és értesítéseket a papírra nyomtatott, postán küldött változatok helyett.

Fenntarthatósági híreink

Gyermekotthonban élő gyerekeknek segítettünk a Kuckó programmal

A Kuckó program egy önkéntes alapon működő, gyermekotthonokra fókuszáló program. Célja, hogy jobbá tegye a gyermekotthonban lakók életét különböző élményeken keresztül. Ezt tükrözi mottójuk is: „Szeretetből adni”.
Programjaik és adományaik finanszírozása felajánlásoknak, magánadományoknak és saját forrásuknak köszönhetően valósulnak meg.

Az adományozók sorához 2023-ban az OTP Egészségpénztár is csatlakozott. A gyerekeknek 1 millió Ft értékben vásároltunk kreatív eszközöket.


Iskolások életébe vittünk színt

2023-ban az OTP Egészségpénztár önkéntes csapata az őszi programja során is gyermekekkel tett jót. Ezúttal egy iskolában járt a csapat, ahol színesre festették az iskola kerítését, valamint adománnyal is meglepte az iskolát.

A fővárosi, XXIII. kerületben található Grassalkovich Antal Általános Iskola addig sötét kerítését novemberben tették vidámabbá az önként szorgoskodó kezek. Ezen kívül, mivel új projektorokra is szüksége volt az iskolának a tanításhoz, ezért projektor utalványt is adományozott a csapat az iskolának, hogy ezzel is hozzájárulhasson a „színesebb” tanuláshoz. Az iskola 2 db eszközt is be tudott szerezni az utalvány beváltásával.

A tevékenységgel nem csupán a jelenleg ott tanulóknak kedveztek a szorgos kollégák, hanem a jövő generációinak is.
Emellett egy új szemlélettel is találkozhattak a gyerekek a program révén.

A program az OTP Bank Önkéntes Programja, az OTP HELYI ÉRTÉK keretében valósult meg. A feltételeket az OTP Bank és a Humanitás Szociális Alapítvány biztosította számunkra, célunk megvalósításában az Önkéntes Program támogatott és ösztönzött. A feladatot önként vállaltuk.


Gyógynövénykertet alakítottunk ki egy gyermekotthon számára

Egészségünket úgy is támogathatjuk, hogy gyógynövényeket csempészünk ételeinkbe, italainkba. Ezért az OTP Egészségpénztár önkéntes csapata egy gyógynövényekkel teli, illatozó kertet alakított ki a fővárosi Zirzen Janka Gyermekotthon udvarán a gyermekek számára, 2023. május 26-án.

A gyógy- és fűszernövények támogatják egészségünket, emellett érzékszerveinkre is jótékony hatással vannak. Tudatos felhasználásukkal beépíthetjük őket az életünkbe, akár teánkba keverve, akár ételünkbe téve. Ezért egy olyan speciális kertet alakítottunk ki a zöld kezdeményezések iránt nyitott gyermekotthon udvarán, amelyben illatozó gyógy- és fűszernövények kaptak helyet.

A kert kialakítása és a növények ültetése mellett a gyerekek játékos formában megismerhették a növények illatát és jótékony hatásait is, és hogy mi mindenre használhatók fel az elültetett növények, és hogyan érdemes gondozni azokat.

Megmutattuk például, hogy a levendulából egyszerűen készíthetnek illatzsákot, ami illatával harmóniát teremthet az emberben, nyugtathat, frissíthet, regenerálhat, és a szúnyogokat is elűzheti. Vagy a szintén ültetett citromfűből egészséges ice teát is kóstolhattak, amely nyugtató hatású lehet és javíthatja az emésztést. Így hosszabb távon is hozzájárulhattunk egészségükhöz, öngondoskodásukhoz a program és a kert által.

A program az OTP Bank Önkéntes Programja, az OTP HELYI ÉRTÉK keretében valósult meg. A feltételeket az OTP Bank és a Humanitás Szociális Alapítvány biztosította számunkra, célunk megvalósításában az Önkéntes Program támogatott és ösztönzött. A feladatot önként vállaltuk.


Új online megoldásokat vezettünk be

A digitalizáció és a folyamatos fejlesztések kiemelt fontossággal bírnak az OTP Egészségpénztár munkájában. Célunk egyrészt, hogy a környezet védelme, a papírmentesség miatt bevezessünk zöld, elektronikus megoldásokat, másrészt hogy növeljük az ügyfélélményt, és hogy minél több terhet vegyünk le a pénztártagjaink és munkatársaink válláról a gyors és egyszerű ügyintézéssel.

A közelmúltban ezekkel az online funkciókkal bővült a www.otpportalok.hu ügyfélportálunk:

 • számlabeküldés
 • lakáshitel támogatáshoz kapcsolódó dokumentumbeküldés
 • adatmódosítás
 • feliratkozás e-kommunikációra

Ezzel párhuzamosan a belső munkafolyamatok is egyszerűsödtek az online adatfeldolgozás révén.

Fákat ültettek önkénteseink a Római-partra

Az OTP Egészségpénztár is hozzájárult ahhoz, hogy még zöldebb lehessen a Római-part Budapesten: fákat ültetett önkéntes csapatunk, a Maradjanak a FÁK a Rómain főszervezésében, 2022. november 25-én.

A program az OTP Bank Önkéntes Programja, az OTP HELYI ÉRTÉK keretében valósult meg. A feltételeket az OTP Bank és a Humanitás Szociális Alapítvány biztosította számunkra, célunk megvalósításában az Önkéntes Program támogatott és ösztönzött. A feladatot önként vállaltuk.

Miért jó fát ültetni? Mert:

 • A fák számos környezeti előnnyel és pozitív hatással vannak az életünkre, emellett esztétikai élményt is nyújtanak.
 • Oxigént termelnek, tisztítják a levegőt.
 • Természetes árnyékadók, nyáron hűtik a levegőt.
 • Az ártéri fák életciklusa rövid, ezért időben szükséges gondoskodni arról, hogy legyen megfelelő utánpótlás.
 • Gyógyítanak, erőt adnak, energiájuk jótékonyan hat ránk: megnyugtatnak, pozitív energiával töltenek fel. Talán Ön is tapasztalta már, amikor bánatos, kimerült volt, esetleg szerelmi bánat, csalódás érte, hogy egy parkban vagy erdőben tett séta milyen megnyugtatóan hatott a testére, lelkére, és utána már nem is látta olyan sötéten a helyzetet. Azok a betegek, akik zöld növényzetet látnak, gyorsabban felépülnek. Egyesek szerint a pozitív földsugárzások különösen felerősítik a fák segítő erejét, például a Föld szívcsakrájánál, a Pilisben, vagy a szintén intenzív energiával bíró Bükkben, például Bükkszentkereszten.
 • Meg is lehet ölelni őket. A „fa-terápia” mindenki számára (vény nélkül) használható, kellemes és egyszerű módszer. Nem kell mást tennie, csak menjen ki a zöldbe, és ölelje meg a legszimpatikusabb, egészséges fát!
 • Művészeknek adnak ihletet.
 • Számos állat-, növény- és gombafajnak biztosítanak élőhelyet.
 • Nemcsak a jelenkor, hanem a jövő generációinak jóllétét is segítik.
 • Fák nélkül elképzelhetetlen az élet!

Részt vettünk az egészséget támogató „Millió lépés az életért” kihívásban

2022. szeptember 26-án startolt a „Millió lépés az életért” 10 hetes kihívás, amelyhez az OTP Egészségpénztár munkatársai is csatlakoztak, ki egyénileg, kik csapatban. A Milliólépés applikáció mérte a megtett lépéseinket és egészségtippeket is küldött számunkra, támogatva ezzel a hosszabb és egészségesebb életet.

A „Millió lépés az életért” alkalmazásról

A „Millió lépés az életért 2.0 - A Szív útja” alkalmazás a megtett lépéseket mérte. Rögzítette a különböző mozgásformáinkat is, és lépéssé alakította azokat, így ezeket is hozzáadta a teljesítményünkhöz.

Lépéseinkkel virtuális utazást tehettünk a szervátültetés történetében és bejárhattuk a Kéktúra útvonalát is, hiszen a megtett utunk folyamatosan kirajzolódott a térképen. Eközben pedig 10 héten át mozogva fittebbé és edzettebbé válhattunk.

A programról

A program célja az volt, hogy az egészséges és szervátültetett emberek együtt mozduljanak meg egy jó ügyért: az egészségért.

A Magyar Szervátültetettek Szövetsége ingyenes programját a Magyar Kardiológusok és a Magyar Hypertonia Társaság támogatta.

milliolepes.hu


Adomány és segítség: Az OTP Bank ukrán munkatársának segítettünk

2022 nyarán egy lakás megszépítésén dolgozott az OTP Egészségpénztár önkéntes csapata, hogy a lehető legszebb környezetben élhessen egy Ukrajnából Budapestre menekült, OTP Bankban dolgozó Kolléganő. A lakást az OTP Bank, az OTP Mobil és az OTP Életjáradék Kollégáival összefogva újítottuk fel.

Csapatunk:

 • falat festett
 • takarított
 • adományozott (bútorokat, konyhai eszközöket, étkészletet, paplant, pokrócot, fényképtartót, növényt, irodaszert)
 • „Kisokos” kiadványt készített a környékről és Budapestről

Üvegpalackokat használunk

Az OTP Egészségpénztár munkatársai a Pénztár irodájában nem fogyasztanak műanyag palackos vizet 2022 áprilisa óta.

Helyette vízautomatát használunk, abból engedünk tisztított vizet saját üvegpalackjainkba. Így számottevő műanyag hulladéktól óvjuk meg környezetünket.


Új gazdákra találtak forgószékeink

27 forgószéket adományozott az OTP Egészségpénztár a Vasútegészségügyi Nonprofit Közhasznú Kft-nek 2022-ben.

A Szent Ferenc Kórháznak segítettek önkénteseink

Az OTP Egészségpénztár 2021. november 13-án tartotta első önkéntes programját, hogy ilyen módon is hozzájáruljon egy szebb, jobb, egészségesebb világhoz.

Kinek és hogyan segítettünk?

A II. kerületi Szent Ferenc Kórház „Tanösvény az egészséges szív- és érrendszerért” gyógy tanösvényét tettük szebbé, gondosabbá:

 • lecsiszoltuk és lefestettük a padokat, egészséget támogató információs táblákat, szemeteseket,
 • és levágtuk a nemkívánatos faágakat.

Így az arra járókat (gyógyulókat, sportolókat) immáron még szebb környezet fogadja a Hárshegyen.

A gyógyító tanösvényről

A Szent Ferenc Kórház erdei tanösvénye elsősorban a szív- és érrendszeri betegséggel vagy magasvérnyomás-betegséggel élők, illetve cukorbetegek számára készült. A túraprogramot ugyanakkor egészséges résztvevők számára is ajánlják, betegségmegelőző céllal.
A gyönyörű útvonalon táblák által ismertetnek a túrázókkal néhány alapvető egészségügyi mutatót és mérési módszert, emellett egyéni állapotfelmérésre is nyílik lehetőség, kikölcsönözhető eszközökkel.


Ha kérdése van, hívja ügyfélszolgálatunkat

Az alábbi időpontokban hívható:
hétfő-péntek7:30-20:00

Nyitva tartás a személyes ügyfélszolgálatunkon

Ügyfélszolgálatunk az alábbi nyitvatartási időben várja Önt
(1138 Budapest, Váci út 135-139. OTP Bank fiók):
Hétfő: 8.00 - 17.00
Kedd - péntek: 8.00 - 16.00

Foglaljon időpontot kollégáinkhoz!

Ha előre foglal időpontot, akkor a Váci úti ügyfélszolgálatunkon várakozás nélkül fogadjuk, az Önnek megfelelő időpontban (legkorábban 2 munkanap múlva).
Az időpontfoglalást egyszerűen, online elvégezheti az alábbi linkre kattintva.

Időpontot foglalok

Emellett ügyfélszolgálatos kollégáink rendelkezésére állnak:
- telefonon (H-P: 7.30-20.00),
- e-mailben,
- és chat-en (H-P: 8.00-18.00) keresztül is.

Számlák személyes leadása:

OTP Egészségpénztári számláit várakozás nélkül, egyszerűen leadhatja az ügyfélszolgálaton elhelyezett számlagyűjtő dobozban (1138 Budapest, Váci út 135-139. OTP Bank fiók).

Cím:
1138 Budapest, Váci út 135-139. (OTP Bank fiók)
Levelezési cím:
1369 Budapest 5. Pf. 362
Nyitvatartás:
Hétfő: 8.00 - 17.00
Kedd-péntek: 8.00 - 16.00
E-mail cím:
info@otpep.hu
Bankszámlaszám:
11703006-20411440
Adószám:
18105564-2-41
További oldalak:
www.otpportalok.hu
www.golyavaro.hu
www.facebook.com/otpep
www.instagram.com/otpep
www.youtube.com/user/otppenztarak