Hogyan működik?

Így használja ki a pénztártagság előnyeit

 1. Ha még nem tette, csatlakozzon hozzánk

  Csupán néhány perc alatt kitöltheti az online belépési nyilatkozatot.

 2. Fizessen be számlájára

  Számláját rendszeres vagy akár egyszeri befizetésekkel is gyarapíthatja. Sőt, akár a vásárlás előtt pár perccel is feltöltheti egyenlegét mobil alkalmazásunk segítségével.

 3. Vásároljon

  EP kártyával tab címe

  A legegyszerűbben egészségpénztári kártyájával tud fizetni. Pont olyan egyszerűen, mint egy bankkártyával!

  Készpénzzel tab címe

  Természetesen készpénzzel is fizethet, amennyiben kényelmesebb Önnek.

 4. Éljen a 20% adó-visszatérítés lehetőségével

  Növelje forrását a pénztári befizetések után igényelhető 20% adó-visszatérítéssel. 2019-től az egyéni befizetések mellett már a munkáltatói hozzájárulás és adomány után is igényelheti a 20% adó-visszatérítést.

Költségek

 • belépési díj: 2000 Ft
 • a befizetett összeg levásárolható: 100 000 forintig a befizetés 92 százaléka, fölötte a 100000 forintot meghaladó rész 96 százaléka
 • egyszeri kártyadíj, 3 évre: 2900 Ft
 • meglévő kártya esetében, a kártya aktiválási díj: 2100 Ft (Amennyiben a pénztártag rendelkezik már OTP Cafeteria Kártyával, azon - a pénztártagi jogviszony létrejöttére figyelemmel – az egészségpénztári kártya funkció kerül aktiválásra, melynek díja 2.100,- Ft.)
 • A minimum befizetés: 2000 Ft havonta.
  (Pénztárunk önkéntes jellegéből adódóan a havi befizetés (tagdíj) nem kötelező, azonban ajánlott havonta legalább 2000 Ft befizetése. Természetesen célszerű minél magasabb összeget befizetni, emellett lehetőség nyílik eseti plusz befizetés(ek)re is. A tagság úgynevezett "őrzési díjjal" jár, amelynek összege negyedévente kerül levonásra, tagdíj híján a keletkezett hozam terhére (legfeljebb a hozam mértékéig), ezért is tanácsos a rendszeres befizetés.)

Befizetési lehetőségek

Az OTP Egészségpénztár számos lehetőséget nyújt a havi befizetések rendezésére, így kényelmesen, a már megszokott módon intézheti ügyeit.

Az OTP Egészségpénztár saját telefonos alkalmazásának segítségével is fizethet egyéni egészségszámlájára, amely elérhető iOS és Android rendszereken. Csak abban az esetben használhatja ezt a lehetőséget, amennyiben Ön rendelkezik OTP Cafeteria (egészségkártya) kártyával.

 • Keressen rá „otp egészségpénztár” vagy az „otp ep” nevekre és töltse le az alkalmazást.
 • Regisztráljon a regisztráció linkre kattintva.
 • Adja meg a feltölteni kívánt összeget.
 • Adja meg annak a bankkártyának a számát, amellyel fizetni kíván.
 • A feltöltött összeg jóváírása azonnal megtörténik (annak 92%-a azonnal felhasználható lesz), ezt követően a megszokott módon fizethet OTP Egészségkártyája (OTP Cafeteria kártya) segítségével. Az esetleges további 4% (ha a pénztártag részére tárgyévben érkezett befizetés meghaladta a 100.000,- Ft-ot) a könyvelés megtörténtét és egyenleg frissítését követően (5-7 nap) lesz majd elérhető az egyéni számlán.

Épp gyógyszertárban áll sorban, de nincs elegendő pénztári egyenlege?

A Pénztár mobil applikációján keresztül azonnal, akár sorban állás közben feltöltheti egészségszámláját! Csupán néhány kattintás és máris felhasználhatja a befizetett összeget (annak 92 százalékát) egészségkártyával.

A www.otpportalok.hu oldalon (belépés nélkül) az „OTP Egészségpénztár / Új feltöltési indítása” menüpontban, beazonosítást követően indítható feltöltés (3 azonosító adatból /okiratszám, születési dátum, EP kártya száma/ legalább 2 megadása szükséges.)

A bankkártyával feltöltött összeg 92%-a OTP egészségpénztári kártyával (OTP Cafeteria kártya) azonnal felhasználható. Amennyiben nincsen egészségpénztári kártyája, akkor előreláthatólag 2 munkanapot (a szabályzat szerint legfeljebb 5-7 munkanapot) vesz igénybe a tétel lekönyvelése.

Az esetleges további 4% (ha a pénztártag részére tárgyévben érkezett befizetés meghaladta a 100.000,- Ft-ot) a könyvelés megtörténtét és egyenleg frissítését követően (5-7 nap) lesz majd elérhető az egyéni számlán.

Abban az esetben használhatja ezt a lehetőséget, amennyiben Ön rendelkezik OTP Cafeteria kártyával.

 • Töltse le a Simple alkalmazást (iOS, Android).
 • Regisztráljon, mint felhasználó.
 • Regisztrálja bankkártyáját az alkalmazásban.
 • Az alkalmazáson belül a bal felső részben elérhető menüpontban megtalálja az OTP Egészségpénztár funkciót, itt adja meg az egészségpénztári Cafeteria kártyájának a számát valamint a feltölteni kívánt összeget.
 • A jóváírás azonnal megtörténik, ezt követően a megszokott módon fizethet OTP Egészségkártyája (OTP Cafeteria kártya) segítségével.

Részletes tájékoztató a Feltöltömmagam szolgáltatás használatához

Épp orvosi rendelőben várakozik, szeretne majd egészségkártyával fizetni, de nincs elegendő pénztári egyenlege?

A Simple applikációval pár perc alatt, mindössze néhány kattintással feltöltheti egészségszámláját és máris felhasználhatja a befizetett összeget (annak 92 százalékát) egészségkártyával.

Az esetleges további 4% (ha a pénztártag részére tárgyévben érkezett befizetés meghaladta a 100.000,- Ft-ot) a könyvelés megtörténtét és egyenleg frissítését követően (5-7 nap) lesz majd elérhető az egyéni számlán.

Az OTP Egészségpénztár OTP Bank Nyrt.-nél vezetett bankszámlaszáma: 11703006-20411440

Az átutalás közlemény rovatban név mellett adja meg okiratszámát vagy adóazonosító jelét.

A kitöltött csoportos beszedési megbízás teljesítéséhez szükséges nyomtatványt küldje meg a Pénztárnak: eredetiben, aláírva, postai úton (1369 Budapest 5, Pf. 362), vagy AVDH-val hitelesítve, online (info@otpep.hu).

Az egyéni tagdíj fizetésének egyik legegyszerűbb módja, ha ezzel munkáltatóját bízza meg. Ehhez nem kell mást tennie, mint kitölteni a Nyilatkozat az egyéni befizetés munkabérből történő levonáshoz nyomtatványt és eljuttatnia munkáltatójához. A megbízás alapján munkáltatója levonja nettó munkabéréből az ön által meghatározott összeget és átutalja egyéni egészségszámlájára.

Amennyiben rendelkezik OTPdirekt internetes szerződéssel, az OTPdirekten keresztül is feltöltheti egészségszámlája egyenlegét az „Utalás OTP Pénztárak számlára” menüpontban, az összeg és az adóazonosító jel megadásával.

 

Költség megoszlás

100 000 Ft-ig

100 000 Ft-ig az összeg éves eloszlása:

 • a befizetett összeg 92%-a felhasználható
 • a befizetett összeg 8%-a a működtetést fedezi

100 000 Ft felett

100 000 Ft-ot meghaladó rész éves eloszlása:

 • a befizetett összeg 96%-a felhasználható
 • a befizetett összeg 4%-a a működtetést fedezi

Megéri?

Gyakorlati példa egy éves összegek eloszlására:

Befizetés:
+140 000 Ft
Belépési díj:
-2 000 Ft
Működési költség:
-9 440 Ft
Kártya díj*:
-2 900 Ft

Felhasználható egyenleg

125 660 Ft

Adó-visszatérítés

+28 000 Ft

*A kártyadíj egyszeri költség és 3 évre szól.

Kalkulátor

Számolja ki befizetései után járó adó-visszatérítést!

Kalkuláció indítása

Vásárlás

Készpénzes fizetés

Amennyiben egészségpénztári szolgáltatást készpénzzel, bankkártyával vásárol meg vagy fizet ki, akkor az eredeti számlát az OTP Egészségpénztárnak kell elküldenie, a lenti minta számla alapján kitöltve (postacím: 1369 Budapest 5, Pf.: 362). A számla összegét a beérkezést követően előreláthatólag 5 (de legfeljebb 15, önsegélyező szolgáltatás esetében 25) munkanapon belül fizeti ki a Pénztár az Ön megadott bankszámlájára/lakcímére (amennyiben rendelkezésre áll a fedezet egyéni számláján).

Minta számla képe

 

Fizetés OTP Cafeteria kártyával

A vásárlás legegyszerűbb módja az egészségkártyával történő fizetés.

Azon szolgáltatónál fizethet egészségkártyájával, amely szerződött Pénztárunkkal. POS terminállal rendelkező partnernél a kártya lehúzásával fizethet, terminál hiányában telefonos engedélyeztetéssel, emellett egyes webshopokban is vásárolhat egészségkártyával.

A számlát a szolgáltató juttatja el a Pénztárhoz.

Hol fizethet egészségkártyával?

 • a Szolgáltató keresőben megtalálható szerződött szolgáltatóknál
 • ahol megtalálható az OTP Egészségprogram vagy az OTP Egészségpénztár elfogadóhely matrica

Ha olyan helyen venne igénybe szolgáltatást, amellyel Pénztárunk még nem szerződött, jelezze az info@otpep.hu címenés Pénztárunk felveszi a kapcsolatot a szolgáltatóval.

Adó-visszatérítés

Az – egyéni és munkáltatói – pénztári befizetések után 20% adó-visszatérítésben részesülhet, legfeljebb 150 000 Ft értékben, amit újabb egészségügyi és/vagy önsegélyező kiadásokra fordíthat. (Fontos, hogy nem a vásárlásai után igényelheti a visszatérítést, hanem a pénztári befizetései után!)

A visszaigényléshez nyilatkozzon adóbevallásában egészségpénztári tagságáról és az adó-visszatérítésre jogosító pénztári befizetéseiről. A bevallás kitöltéséhez Pénztárunk egyrészt adóigazolást küld a pénztártagoknak január 31-ig, másrészt honlapunkon kitöltési segédlettel is támogatja a bevallás elkészítését.

Gyakran ismételt kérdések

Visszatérítés és egyéb kedvezmények

20% adó-visszatérítéssel élhet, tehát az egészségpénztári számlájára befizetett megtakarításának ekkora hányadát igényelheti vissza pénztártagként. Így évente akár 150.000 Ft is visszatérhet Önhöz!

További 10% visszatérítésére nyílik lehetősége, amennyiben átmenetileg szabad pénzét 2 évre leköti, vagy szűrővizsgálatot (preventív szolgáltatást) vesz igénybe (orvosi javaslatra, egészségpénztári számláján keresztül).

Emellett extra kedvezményeket is igénybe vehet, hiszen partner szolgáltatóink időről időre 5-30%-os árkedvezményt is felajánlanak a pénztártagoknak egészségük, gyógyulásuk, jobb életszínvonaluk érdekében. Az aktuális akciókról folyamatosan hírt adunk honlapunkon, Facebook oldalunkon és eDM leveleinkben.

Az adó-visszatérítés azt jelenti, hogy az egészségpénztári számlájára befizetett megtakarításának 20%-át visszaigényelheti személyi jövedelemadójából az adóbevallás során (évente akár 150.000 Ft-ot).
A visszaigényelt összeget egészségpénztári számlájára utalja vissza a NAV a bevallás benyújtását követő 30 napon belül, amit újabb egészségügyi vagy önsegélyező kiadásra fordíthat, vagy akár készpénzként is felvehet (önsegélyező szolgáltatás esetén).

Ehhez csupán néhány feltételnek kell teljesülnie:

 • legyen befizetett személyi jövedelemadója
 • nyilatkozzon adóbevallásában egészségpénztári tagságáról
 • rendelkezzen adójáról
 • ne legyen adótartozása

A szükséges adóigazolást Pénztárunk január 31-ig küldi el Önnek, kérésére akár e-mailben. (Az igazolás tartalmazza a visszatérítésre jogosító befizetéseket, valamint az adóköteles és jogosulatlan tételeket.)

Az adó-visszatérítés érdekében adóbevallásában mindössze 2 témakörben kell nyilatkoznia a megfelelő – SZJA – nyomtatványon:

 • Pénztári tagáságról: melyik önkéntes pénztári számlájára kéri az adó-visszatérítést
 • Adójáról: hiszen befizetései után 20% adó-visszaigénylésre jogosult, emellett lekötése után további 10%, a szűrővizsgálatok/prevenciós szolgáltatások után szintén 10% adókedvezményre jogosult.

A kitöltést könnyedén teljesítheti az általunk – január 31-ig – megküldött adóigazolás alapján: tartalmazza ugyanis a – feltüntetni szükséges – visszatérítésre jogosító befizetéseket, valamint az adóköteles és jogosulatlan tételeket is.

Igen, feltörhető a lekötött összeg a 2 éves futamidő előtt, amit a megfelelő nyilatkozat eredeti, aláírt példányának benyújtásával tehet meg, postai úton vagy személyesen ügyfélszolgálatunkon. (Amennyiben a lekötött összeget részben törné fel, az az egész összeg lekötésének feltörését jelenti. A futamidőn belül feltört összeg után járó adókedvezményt 20%-kal növelten kell az adóévre vonatkozó adóbevallásban jeleznie és megfizetnie.)

További információk


Ha kérdése van, hívja ügyfélszolgálatunkat

Az alábbi időpontokban hívható:
hétfő-péntek7:30-20:00

Nyitva tartás a személyes ügyfélszolgálatunkon

Ügyfélszolgálatunk az alábbi nyitvatartási időben várja Önt:
Hétfő: 8.30 - 17.00
Kedd - péntek: 8.30 - 16.00

Emellett ügyfélszolgálatos kollégáink rendelkezésére állnak:
- telefonon (H-P: 7.30-20.00),
- e-mailben,
- és chat-en (H-P: 8.00-18.00) keresztül is.

Ügyfélszolgálatunkon kötelező a maszk használata, amelynek az orrot és szájat el kell takarnia.
Javasoljuk FFP2-es minősítésű maszk használatát.
A járványhelyzet miatt kérjük, hogy az ügyfélszolgálaton legfeljebb ketten várakozzanak.
Kérjük, ügyeljen Kollégáink és a többi ügyfél egészségére!
Köszönjük megértését!

Cím:
1133 Budapest, Váci út 80. (OTP Bank fiók)
Levelezési cím:
1369 Budapest 5. Pf. 362
Nyitvatartás:
Hétfő: 8.30 - 17.00
Kedd-péntek: 8.30 - 16.00
E-mail cím:
info@otpep.hu
Bankszámlaszám:
11703006-20411440
Adószám:
18105564-1-41
További oldalak:
www.otpportalok.hu
www.golyavaro.hu
www.facebook.com/otpep
www.instagram.com/otpep
www.youtube.com/user/otppenztarak