Vegyszerallergia: Mi állhat a háttérben?

Ha háztartási munka vagy kozmetikumok használata után bőre kipirosodik, viszket, ég, kiütések jelentkeznek elképzelhető, hogy a háttérben valamilyen vegyszerallergia áll. Nem csupán az újonnan kipróbált termékekre kell gyanakodnia, hiszen a már régóta használt tisztítószerek, kozmetikumok is kiválhatnak allergiás reakciót. Az érzékenység kétféleképpen is kialakulhat: ha a kiváltó vegyszerből először találkozik a szervezet, illetve ha hosszabb időn keresztül, de kisebb adagokban.

Allergiás kontakt dermatitis, vagyis az allergiás bőrreakció akkor jelentkezik, ha az immunrendszer túlzottan reagál valamilyen (egyébként ártalmatlan) anyagra. A nap mint nap használt termékek több potenciálisan allergiát kiváltó összetevőt is tartalmazhatnak. A kozmetikumokban, testápoló termékekben, tisztítószerekben megtalálhatók.

  • illatanyagok;
  • tartósítószerek;
  • termékek megfelelő színéért és állagáért hozzáadott anyagok;
  • hajfestékekben és egyéb hajápolási termékekben megtalálható vegyi anyagok;
  • egyes körömápolási termékek (pl.: körömlakkok) összetevője a formaldehid;
  • vagy például a gumikesztyűkben is megtalálható latex.

Érdemes figyelni az allergiás bőrreakció megjelenési helyére, hiszen ebből következtethetünk arra, hogy milyen vegyszer okozta a tüneteket. Az arcon jelentkező tünetek arra utalnak, hogy a kozmetikumok vannak a háttérben. A hónaljban jelentkező tünetek az illatszerek okozta érzékenységre utalnak. Olyan tényezőkre is gondoljon, amelyeket közvetlenül nem ken magára, mint például az öblítő.

Vegyszerallergia okozta bőrtünetek megjelenéséig 24-48 óra, de akár egy hét is eltelhet. A kipirosodott bőr, a felhólyagosodás, a hámlás, az égő és viszkető érzés, a kiütések nem csupán allergiás reakcióra utalhatnak, így fontos, hogy orvoshoz forduljon!

A vegyszerallergia nemcsak bőrtüneteket okozhat, a vegyszerek gőzének, gázának belélegzése például orrfolyáshoz, orrduguláshoz, fejfájáshoz, a szem bepirosodásához, könnyezéshez is vezethet, az élelmiszerek vagy gyógyszerek által tartalmazott vegyi anyagok gyomorbántalmakat, duzzanatokat, de akár légzési nehézséget is okozhatnak.

Az allergiás reakció megelőzésére a legjobb módszer, ha elkerüli az allergiát kiváltó anyagot, az allergént. Ez azonban nem minden esetben lehetséges. Ha érintkezik az allergénnel, mossa meg alaposan az érintett területet. Az allergénnel kapcsolatba került ruhákat mossa ki, az ékszereket tisztítsa meg! Ma már léteznek olyan tisztítószerek, amiket nem kezeltek szintetikus vegyületekkel, így otthonunk takarítása is megoldható válik. Használjon biokozmetikumokat, ezek egy részét akár otthon is elkészítheti.

Súlyos tünetek esetén lehetséges, hogy orvosa receptet ír fel. Az enyhe tüneteket csillapíthatja vény nélkül kapható készítményekkel is.

Hasonló cikkek


Ha kérdése van, hívja ügyfélszolgálatunkat

Az alábbi időpontokban hívható:
hétfő-péntek7:30-20:00

Nyitva tartás a személyes ügyfélszolgálatunkon

Ügyfélszolgálatunk az alábbi nyitvatartási időben várja Önt:
Hétfő: 8.30 - 17.00
Kedd - péntek: 8.30 - 16.00

Emellett ügyfélszolgálatos kollégáink rendelkezésére állnak:
- telefonon (H-P: 7.30-20.00),
- e-mailben,
- és chat-en (H-P: 8.00-18.00) keresztül is.

Cím:
1133 Budapest, Váci út 80. (OTP Bank fiók)
Levelezési cím:
1369 Budapest 5. Pf. 362
Nyitvatartás:
Hétfő: 8.30 - 17.00
Kedd-péntek: 8.30 - 16.00
E-mail cím:
info@otpep.hu
Bankszámlaszám:
11703006-20411440
Adószám:
18105564-2-41
További oldalak:
www.otpportalok.hu
www.golyavaro.hu
www.facebook.com/otpep
www.instagram.com/otpep
www.youtube.com/user/otppenztarak