Derüljön ki az igazság! Kit érint a lisztérzékenység (cöliákia)?

Minden 100. magyar embert érint a lisztérzékenység, ám tünetet csak töredékük észlel magán. A lisztérzékenyek zöme ugyanis tünetmentes, tehát ajánlatos kivizsgáltatni magunkat. Érdemes a vizsgálatot egészségpénztári számláról fizetni, hiszen az egészségszámlára befizetett összeg 20 százalékát visszaigényelheti.

A lisztérzékenységről – igenek és nemek:

IGEN:NEM:
az egész szervezetet érintő autoimmun-betegségnem allergia
a leggyakoribb felszívódási zavar, melyet az étkezéssel bevitt gabonafélék
(búza, rozs, árpa és zab) glutén nevű anyaga idéz elő
nem csak gyermekkorban fordul elő
gluténmentes diétával kezelhetőnem „nőhető ki”
 nem gyógyítható

Kialakulásának lehetséges okai:

 • Kiváltója a kalászos gabonafélékben lévő SIKÉR/GLUTÉN egyik fehérjecsoportja, a gliadin, amit étkezés során fogyasztunk el. A lisztérzékenység leggyakoribb formájában sérül a vékonybél nyálkahártyája a glutén fogyasztása hatására, ami emésztőrendszeri panaszokat és súlyos tápanyag-felszívódási zavarokat okoz.
 • A lisztérzékeny betegek 90 százalékánál mutatták ki, hogy előzőleg adenovírus 12-es fertőzésen estek át. Valószínűsíthető, hogy a vírus elleni immunválasz szerepet játszhat a cöliákia kialakulásában.
 • A lisztérzékenység alapvetően örökletes, kialakulásában azonban környezeti tényezők is szerepet játszhatnak, melyek közül a legfontosabb, hogy a táplálékkal glutén – pontosabban annak alkoholban oldódó formája, gliadin – kerül a szervezetbe. (A glutén a búza, az árpa, a rozs és a zab magjában található gliadinból és gluteninből álló fehérjekeverék. Ez az anyag teszi a lisztet ragadóssá, tartja össze a lisztes tésztákat.)

Következményei:

 • alultápláltság
 • vitamin- és ásványi anyag-hiány
 • ennek nyomán különböző betegségek kialakulása (pl. vérszegénység, csontritkulás)
 • valamennyi tápanyag felszívódásának romlása, emésztési, felszívódási zavar

A következetesen betartott gluténmentes diéta mellett a szövődmények, illetve a társuló betegségek kifejlődésének veszélye nem nagyobb, mint az átlagnépességben.

Gyakrabban fordul elő:

 • cukorbeteg gyerekek körében
 • nők körében
 • Európában
 • cöliákiások családjában

Legjellegzetesebb tünetei:

 • legtípusosabb tünetei a hasmenés, akaratlan, kóros fogyás, gyengeség, vékony végtagok, pókhas, kedvetlenség, nyűgösség, ingerlékenység, fáradtság (A panaszok többnyire 14–18 hónapos korban, legkésőbb 3–5 éves korig kezdődnek, a lisztes táplálék bevezetését követően. Minél későbbi életkorban fejlődik ki a betegség, annál jelentéktelenebbnek tűnő és különfélébb tünetekben nyilvánul meg.)
 • típusos esetben gyermekkorban: krónikus hasmenés, puffadás, hasi fájdalom, felszívódási zavarból eredő hiánytünetek
 • felnőttkorban: gyakran nem típusos (nem hasi tünetek – pl. vashiányos vérszegénység, csontritkulás, ismétlődő vetélések) formájában manifesztálódik a lisztérzékenység, így a kezdeti tünetek megjelenésétől számítva a betegség diagnosztizálásáig sokszor évek telnek el
 • más esetekben bizonyos, a lisztérzékenységhez ismerten társuló betegségek (pl. cukorbetegség) kelthetnek gyanút

Csupán a lisztérzékenyek töredéke észlel magán hasi, vagy emésztőrendszeren kívüli (extraintestinalis) tüneteket. A jéghegy víz alatti részét a (még) tünetmentes lisztérzékenyek teszik ki.

Érdemes tehát kivizsgáltatni magunkat, kortól, nemtől, tünettől függetlenül!

Lisztérzékenység kezelése:

A betegség a gluténmentes diéta szigorú betartásával kezelhető. Az étrendből el kell hagyni minden olyan ételt, amely búzát, árpát, zabot vagy rozst tartalmaz. Lisztes, illetve glutén-tartalmú ételeket akkor sem szabad fogyasztani, ha azokban csak nyomokban található meg a cöliákiások számára toxikus gliadin. Csecsemőkorban, 6 hónapos kor előtt az anyatejen kívül lehetőleg ne kapjon más élelmet a gyermek, a hozzátáplálás és elválasztás ideje előtt ne kapjon lisztes élelmet.

A gluténmentes diéta az átlagosnál nagyobb anyagi kiadással jár. Jó hír azonban, hogy a gluténmentes élelmiszerek egészségpénztári számlára is megvásárolhatók. Ne feledje feltölteni egészségszámláját és élni a – befizetés után igényelhető – 20 százalékos adó-visszatérítés lehetőségével!

A vizsgálatról és a lisztérzékenység további részleteiről a Budai Egészségközpont honlapján tájékozódhat.

Hasonló cikkek


Ha kérdése van, hívja ügyfélszolgálatunkat

Az alábbi időpontokban hívható:
hétfő-péntek7:30-20:00

Nyitva tartás a személyes ügyfélszolgálatunkon

Ügyfélszolgálatunk az alábbi nyitvatartási időben várja Önt:
Hétfő: 8.30 - 17.00
Kedd - péntek: 8.30 - 16.00

Saját- és kollégáink egészsége érdekében ügyfélszolgálatunkon kötelező maszkot viselniük az ügyfeleknek 2020. szeptember 1-től. A maszkviselés a 6. életévét betöltött gyermekekre is vonatkozik. Emellett az ügyfélszolgálat helyiségében ügyintézőnként egyszerre csak egy ember tartózkodhat, továbbá egy fő várakozhat.

Kérjük, vigyázzon saját és környezete egészségére!

Köszönjük együttműködését!

Emellett ügyfélszolgálatos kollégáink rendelkezésére állnak:
- telefonon (H-P: 7.30-20.00),
- e-mailben,
- és chat-en (H-P: 8.00-18.00) keresztül is.

Cím:
1133 Budapest, Váci út 80. (OTP Bank fiók)
Levelezési cím:
1369 Budapest 5. Pf. 362
Nyitvatartás:
Hétfő: 8.30 - 17.00
Kedd-péntek: 8.30 - 16.00
E-mail cím:
info@otpep.hu
Bankszámlaszám:
11703006-20411440
Adószám:
18105564-1-41
További oldalak:
www.otpportalok.hu
www.golyavaro.hu
www.facebook.com/otpep
www.instagram.com/otpep
www.youtube.com/user/otppenztarak