Fogpótláson gondolkodik? Fogászati implantáció - egy jó döntés!

Fogaink akár egy életre is szólhatnak, azonban minden gondos ápolás ellenére előfordul, hogy elveszítünk egy vagy akár több fogat is. Legyen ennek oka baleset, nem megfelelő szájhigiénia, fogágybetegség, ma már a modern fogászati technológiák révén számos megoldás létezik a foghiány/foghiányok pótlására. Ismerje meg a SoulDental fogászat cikkéből, miért fontos és hogyan lehetséges a fogak pótlása!

Nem csak megoldható, de szükséges is a hiányzó fogak pótlása!

Hogy miért? Nem is gondolnánk, de már akár csak egyetlen fog elvesztése is szerteágazó következményeket von maga után, és minél több foghiányról van szó, az ennek következtében kialakuló probléma annál súlyosabb és összetettebb lehet. Vegyük sorra, mivel járhat a foghiány.

A csontvesztés az egyik legelső, ám kívülről legkevésbé látható következménye egy fog elvesztésének. Ennek oka, hogy a foghiány miatt nem éri terhelés a fog alatti állkapocscsontot, így az mind vertikális mind horizontális dimenziójában veszít kiterjedéséből. Általában a csontlebomlás 2/3-a már a fogeltávolítást követő első hónapban megtörténik. Ennek a jelentősége a későbbi implantáció szempontjából van. Ugyanis, ha sokat várunk az implantációval az a későbbiekben elképzelhető, hogy csak úgynevezett csontpótló beavatkozást követően lesz lehetséges, ami nem csak bonyolultabbá, de költségesebbé is teszi a beavatkozást.

Egy fog, de több elvesztése esetén különösen látványos következmény, hogy mivel a fogazat rendszere felborul, a foghiány melletti fogak, mivel hiátus keletkezett környezetükben, elvándorolnak. Hamar jelentkezik az ínypapilla sorvadása is, amit az íny hiánya következtében a fogak közötti kis fekete háromszögek megjelenésével érzékelünk.

A rágásunk is zavart szenved. Egy fog elvesztése esetén számolnunk kell azzal, hogy a kihúzott foggal szemben lévő fog, az úgynevezett antagonista fog kiesik a rágásból, aminek első következménye, hogy a megmaradt fog öntisztulása romlik. Több fog hiánya esetén azonban már az elfogyasztott ételt sem tudjuk jól megrágni, ami hosszabb távon akár komolyabb emésztési, abból fakadóan pedig tápanyagfelszívódási problémákat is okozhat.

A fogak hiánya következtében állkapocsízületi problémák is kialakulhatnak. Ha ugyanis a kialakult foghiány miatt az őrlőfogak hiányoznak, vagy az elvándorlás miatt helyet, szöget változtatnak, már nem tudják megfelelően távol tartani a két állcsontot. E fent kialakult állapot vezet hosszú távon állkapocsízületi problémákhoz, illetve porckopáshoz.

De egyéb, távolabbi problémák okozója is lehet e probléma. Több fog hiánya esetén a megnövekedett rágóterhelés hatására, mivel megváltoznak az állkapocsra ható izomerők, mozdulatok, erőkarok, egy olyan átrendeződés történhet a rágás összetett folyamatában, amely testünk távolabbi szegmenseire is kihathat. Mivel szervezetünk esetében minden mindennel összefügg, a rágóízület rendellenes működése a rágószervtől távolodva, közvetve távolabbi izmok működésére is kihat, és nyak-, váll- és hátfájást, akár migrént is okozhat.

Legvégül pedig külső megjelenésünk is megváltozhat. Főként több fog elvesztése esetén ugyanis az arc szerkezete is megváltozik. Az orca egyes helyeken megvastagszik a túlzott igénybevétel következtében, más helyeken pedig a hiány következtében beesik. Ez a folyamat kihathat a nyelv állásának módosulására is, ezáltal a beszéd, a hangképzés is zavarokat szenved.

Amint látjuk, a foghiány összetettebb probléma mint gondolnánk.

Hogy miért szánjuk rá magunkat mégis oly nehezen a döntésre, hogy pótoljuk az elvesztett fogat, fogakat?

Fogorvosként gyakran találkozunk olyan félelmekkel, tévhitekkel, melyek elbizonytalanítják, esetleg ellenérzést váltanak ki az emberekben a fogpótlás legmodernebb lehetőségével az implantációval, fogbeültetéssel kapcsolatban.

Sokan tartanak a beültetett implantátum anyagától, a titántól, hogy kilökődhet a szervezetből. Ezzel kapcsolatban nincs mitől félni! A mai implantátumok már olyan biokompatibilis anyagokból készülnek, amelyek mind esztétikai, mind funkcionális szempontból tökéletes megoldást nyújtanak. A sikertelenség mögött inkább egyéb tényezők szerepelhetnek, mint a dohányzás, rossz szájhigiénia, elhanyagolt, kezeletlen csontritkulás vagy cukorbetegség. Jó egészségi állapot esetén az implantáció sikeressége közel 100%-os.

Sokakat a fogbeültetéstől a fájdalom ténye riaszt el, holott egy nagyon kíméletes szájsebészeti eljárásról van szó, mely helyi érzéstelenítésben történik. A páciensek többsége a műtétet követően arról számol be, hogy a vártnál sokkal kevésbé volt számukra megterhelő az implantáció. Elmondásuk szerint a foghúzás utáni állapot gyakran kellemetlenebb volt, mint a fogbeültetést követő. Bátran kijelenthetjük tehát, hogy a fogászati implantáció nem kellemetlenebb mint egy megszokottabb, elfogadottabb fogászati kezelés.

Vannak, akik a beavatkozás költségétől tartanak a legjobban. Az árát tekintve az implantáció valóban nem az olcsó fogászati beavatkozások közé tartozik, de a költségeinek mérlegelésekor figyelembe kell venni, hogy az implantátum egy életre szól. A rá épülő felépítményt, a koronát lehet cserélni rajta, de ezek esetében is minimum 10 éves távlatokban kell gondolkodnunk. Számoljunk! A foghiány kezelésére alkalmazott híd készítésének esetében – ami a szomszédos fogak lecsiszolásával is jár – legalább 3 koronával kell számolnunk, és ezek élettartama sem örök. Ez a döntés továbbá előrevetíti a szomszédos fogak későbbi kezeléseit is. Ezen költségeket is figyelembe véve, már nem biztos, hogy az implantáció a drágább megoldás, különös tekintettel annak gyors beépítésére, és komfortos voltára.

Vegyük számba hát az implantáció mellett szóló érveket!

AZ IMPLANTÁCIÓ BIZTONSÁGOS

Ma már az implantáció - egy biztonságos, szövetbarát, és az esetek több mint 95%-ában sikeres megoldás a foghiány pótlására. A modern fogászatban történt rohamos fejlődés következtében a biztonság és a beavatkozás sikerességének növelése érdekében lehetőség van a CAD/CAM technológia alkalmazására, ami a számítógéppel segített tervezést, vezérlést és gyártást jelenti.

AZ IMPLANTÁCIÓ TARTÓS

A beültetett foggyökér, az implantátum egy életre szól!

AZ IMPLANTÁCIÓ ÉLETHŰ

A fogak elvesztését minden korosztály nehezen éli meg, különösen, ha a foghiány a mosolyzónában van. A foghíjas mosoly nemcsak negatívan hat önértékelésünkre, ezáltal társas kapcsolatainkra, de akár pszichés problémákat is eredményezhet. Az implantációs fogpótlás olyan eredményt hoz, mintha a saját foga lenne a mellette lévő fogak lecsiszolása nélkül.

Ha Ön is érintett, tegye meg az első lépést!

Konzultációs időpont kérése

Ha több információt szeretne, vagy bizonytalan a döntéssel kapcsolatban, kattintson a témával kapcsolatos írásainkra!

Kérdése van?

Írjon nekünk!

A fogászati implantáció kapcsán kulcsfontosságú, hogy a megfelelő rendelőt illetve szakembert válassza. Fogászatunkon már több mint 20 éves tapasztalattal végzünk implantációs műtéteket. Nincs egyedül fogászati problémájával kapcsolatban. Segítünk a döntésben!

Ne maradjon le kedvezményünkről sem!

SoulDental – A mosoly szakértője
1121 Budapest, Zugligeti út 60.
Tel.: +36 30 2283 199

Hasonló cikkek


Ha kérdése van, hívja ügyfélszolgálatunkat

Az alábbi időpontokban hívható:
hétfő-péntek7:30-20:00

Címváltozás a személyes ügyfélszolgálatunkon

2022. november 2-től új helyen várjuk Önt.
Új címünk: 1138 Budapest, Váci út 135-139. OTP Bank fiók
Nyitva tartás: hétfő: 8:30-17:00, kedd-péntek: 8:30-16:00
Ügyfélszolgálatunk többi elérhetősége változatlan maradt.

Számlák személyes leadása:
– 2022. december 31-ig még a korábbi, Váci út 80. címünkön is leadhatja OTP Egészségpénztári számláit a kihelyezett számlagyűjtő dobozon keresztül.
– Az új, Váci út 135-139. címünkön természetesen már november 2-től leadhatja számláit.

Nyitva tartás a személyes ügyfélszolgálatunkon

Ügyfélszolgálatunk az alábbi nyitvatartási időben várja Önt:
Hétfő: 8.30 - 17.00
Kedd - péntek: 8.30 - 16.00

Emellett ügyfélszolgálatos kollégáink rendelkezésére állnak:
- telefonon (H-P: 7.30-20.00),
- e-mailben,
- és chat-en (H-P: 8.00-18.00) keresztül is.

Cím:
1138 Budapest, Váci út 135-139. (OTP Bank fiók)
Levelezési cím:
1369 Budapest 5. Pf. 362
Nyitvatartás:
Hétfő: 8.30 - 17.00
Kedd-péntek: 8.30 - 16.00
E-mail cím:
info@otpep.hu
Bankszámlaszám:
11703006-20411440
Adószám:
18105564-2-41
További oldalak:
www.otpportalok.hu
www.golyavaro.hu
www.facebook.com/otpep
www.instagram.com/otpep
www.youtube.com/user/otppenztarak