Fogágybetegség - amit mindenkinek tudnia kell erről a problémáról!

Gyakran vérzik az ínye? Rossz ízű a szája? Kellemetlen szagú a lehelete? Gyakran szorul ételmaradék a fogai közé, esetleg egyre nehezebben tudja tisztítani a fogközöket? Talán Ön is érintett! A fogágybetegség észrevétlen tünetei miatt gyakran csak késve diagnosztizálható probléma. Ismerje meg a SoulDental Fogászat alábbi cikkéből, mit tehet a megelőzés érdekében!

No, de mi is az a fogágybetegség?

A fogágybetegség, köznyelven fogínysorvadás több embert érint manapság, mint gondolná, hazánkban mondhatni népbetegségnek számít. Megdöbbentő, de a lakosság közel 70%-ánál mutatható ki a fogínysorvadás valamely stádiuma.
A betegség az esetek többségében ínygyulladással kezdődik, melynek kiváltó oka a lepedékben és az elégtelen szájhigiénia következtében kialakult fogkő felszínén tapadó baktériumok elszaporodása, melynek hatására a száj baktériumflórájának egyensúlya felborul. A fogkő érdes felszínére tapadó baktériumok adják ugyanis az alapot a kórkép kialakulásához. A betegség eleinte alig észlelhető, később azonban komoly következményekkel jár, akár a fogak elvesztéséhez is vezethet. Ugyanis, ha ez kezeletlen marad, és a gyulladás ráterjed a fogakat tartó csontra, akkor az a hónapok, vagy évek során felszívódik, és ez a folyamat vezet végül a fogak meglazulásához és elvesztéséhez.
A fogkő tehát nem csak esztétikai probléma!

Mit tehetünk a fogágybetegség megelőzése érdekében?

A mai kutatási eredmények alapján már egyre több adat támasztja alá, hogy az ínygyulladásnak - ami a fogágybetegség kialakulásának alapját képezi - fő oka a fogak felszínén felhalmozódó dentális plakk. A fogágybetegség noha minden esetben ínygyulladással kezdődik, azonban nem minden esetben alakul ki. Megjelenése genetikai hajlam, illetve egyéb hajlamosító tényezők jelenléte is szükséges. A fentiekből adódóan azonban érdemes kiemelni, hogy megfelelő professzionális és egyénspecifikus plakk-kontrollal jelentősen csökkenthető a fogágybetegség előfordulása, és a már kialakult betegség esetén annak progressziója is.

Egy hatékony eljárás a megelőzésben

A professzionális szájhigiéniai kezelés egy olyan komplex eljárás, melynek célja a fogak és a fogíny egészséges állapotának kialakítása és fenntartása. A kezelés során speciális eszközökkel és eljárásokkal maradéktalanul, mégis kíméletesen távolítják el a fogfelszínekhez / implantátumokhoz tapadt lepedéket, illetve fogkövet. A beavatkozás azonban nem itt ér véget. A SoulDental Fogászaton a kezelés részét képezi egy egyénre szabott szájhigiéniai tanácsadás is. Ennek során megismertetik pácienseiket az otthoni szájápolás speciális eszközeivel, és azok helyes használatával. Tökéletesítik fogmosási technikájukat, és személyre szabott fogápolási tanácsokkal látják el őket.
A fogágybetegség megelőzésével kapcsolatban fontos tudni, hogy a páciens minél hamarabb kezdi el a prevenciós programot, annál nagyobb a valószínűsége annak, hogy még teljesen ép marad a fogínye, és a betegség elsődleges tüneteinek megjelenése előtt akadályozható meg a fogágybetegség kialakulása.
A döntés tehát az egyén kezében van!
Helyes életvitellel, kiváló szájhigiéniával ugyanis az ínygyulladás majdnem teljes egészében, a fogágybetegség kialakulása pedig közel 70–80%-ban megelőzhető!
Fogaink és ínyünk egészségének megőrzése szempontjából alapvetőnek kell lennie tehát a mindennapos alapos fogmosásnak, a félévenkénti fogorvosi ellenőrzésnek és a rendszeres szájhigiéniai kezelésnek, a fogkőeltávolításnak.

Ha szeretne többet megtudni a fogágybetegséggel kapcsolatban, akkor olvassa el a SoulDental további cikkeit a fogászat honlapján:

Tesztelje magát!
Talán Ön is érintett! Töltse ki a SoulDental tesztjét!

Kitöltöm

Hasonló cikkek


Ha kérdése van, hívja ügyfélszolgálatunkat

Az alábbi időpontokban hívható:
hétfő-péntek7:30-20:00

Címváltozás a személyes ügyfélszolgálatunkon

2022. november 2-től új helyen várjuk Önt.
Új címünk: 1138 Budapest, Váci út 135-139. OTP Bank fiók
Nyitva tartás: hétfő: 8:30-17:00, kedd-péntek: 8:30-16:00
Ügyfélszolgálatunk többi elérhetősége változatlan maradt.

Számlák személyes leadása:
– 2022. december 31-ig még a korábbi, Váci út 80. címünkön is leadhatja OTP Egészségpénztári számláit a kihelyezett számlagyűjtő dobozon keresztül.
– Az új, Váci út 135-139. címünkön természetesen már november 2-től leadhatja számláit.

Nyitva tartás a személyes ügyfélszolgálatunkon

Ügyfélszolgálatunk az alábbi nyitvatartási időben várja Önt:
Hétfő: 8.30 - 17.00
Kedd - péntek: 8.30 - 16.00

Emellett ügyfélszolgálatos kollégáink rendelkezésére állnak:
- telefonon (H-P: 7.30-20.00),
- e-mailben,
- és chat-en (H-P: 8.00-18.00) keresztül is.

Cím:
1138 Budapest, Váci út 135-139. (OTP Bank fiók)
Levelezési cím:
1369 Budapest 5. Pf. 362
Nyitvatartás:
Hétfő: 8.30 - 17.00
Kedd-péntek: 8.30 - 16.00
E-mail cím:
info@otpep.hu
Bankszámlaszám:
11703006-20411440
Adószám:
18105564-2-41
További oldalak:
www.otpportalok.hu
www.golyavaro.hu
www.facebook.com/otpep
www.instagram.com/otpep
www.youtube.com/user/otppenztarak