A dohányzás és a Crohn-betegség

A Crohn-betegség (ejtsd: krón-betegség) az egyik leggyakoribb krónikus gyulladásos bélbetegség. Jellemzően a vékonybél utolsó szakaszát és a vastagbelet érinti, de a szájüregtől a végbélnyílásig a tápcsatorna bármely szakaszán előfordulhatnak a betegség okozta elváltozások. A betegséget a bél falának ismeretlen eredetű gyulladása okozza, mely vérzéssel, fekély és granulómaképzéssel jár. A pontos diagnózishoz minden esetben elengedhetetlen a vastagbéltükrözés (kolonoszkópia) és szövettani vizsgálat.

A Crohn-betegség elsősorban fiatal felnőttkorban jelentkezik, ritkán gyermekeket is érinthet. Jellemzően gyakrabban fordul elő a nőknél, mint a férfiaknál. A betegség tünetei hullámzó formában jelentkeznek, tünetmentes időszakok után ismételten kiújulva, fellángolva. A legjellemzőbb panaszok a hasmenés és a görcsös hasi fájdalom. A betegség gyakran okoz véres székletet, és fekélyeket a végbél és olykor a szájnyílás körül is.  A bélfal sérülése és működésének károsodása miatt a betegség felszívódási zavarokkal is járhat, amely különböző tüneteket vonhat maga után. Ezek között szerepel pl. bizonyos vitaminok hiánya, vérszegénység (elsősorban a vashiány miatt), hajhullás, fáradékonyság, fogyás, az immunrendszer védekezőképességének csökkenése.

A betegség komplex kezelést igényel, ennek részét képezheti a gyógyszeres kezelés, a műtéti beavatkozás és táplálék-kiegészítők alkalmazása is. A gyógyszeres kezelés elsősorban az immunrendszer működésének gátlására irányuló, ún. immunszuppresszív kezelésből, valamint az utóbbi évtizedben egyre inkább előtérbe kerülő ún. biológiai terápiákból áll. Műtétre csak a legvégső esetben kerül sor, amikor az érintett bélszakasz gyulladását más módon lehetetlen uralni, illetve a gyulladás következtében olyan szövődmények (sipolyok, elzáródások) alakultak ki, ami csak műtétileg kezelhető.

A betegség megfelelő egyensúlyban tartásához nélkülözhetetlen az egészséges életmód kialakítása.  A betegek egy idő után megismerik, mit ehetnek „büntetlenül”, illetve milyen élelmiszerek súlyosbítják tüneteiket.

Azt azonban nem mindig tudják, hogy a dohányzás is növeli a betegség fellángolásainak gyakoriságát és súlyosságát.  Bizonyított tény, hogy a dohányzó Crohn betegeknél kb. 80%-kal nagyobb az esélye annak, hogy a betegség 2 éven belül fellángol. Ugyanezen időszakon belül a dohányzást abbahagyó Crohn betegeknek csak kb. 40%, a nem dohányzó Crohn betegeknek pedig mindössze kb. 30% esélyük van a súlyos állapot kialakulására.

Az orvostudomány mai állása szerint a betegség ugyan nem gyógyítható, de a szükséges kezeléssel és a helyes életmód kialakításával az életminőség javítható. A dohányzás abbahagyása még abban az esetben is jelentősen javíthatja egy beteg állapotát, ha a betegség elsősorban nem a légző és keringési rendszert érinti!

Hasonló cikkek

Ha kérdése van, hívja ügyfélszolgálatunkat

Az alábbi időpontokban hívható:
hétfő-péntek7:30-20:00

Újra nyit személyes ügyfélszolgálatunk

2020. június 15-től újra várja Önt személyes ügyfélszolgálatunk, a korábban megszokott (lent jelzett) nyitvatartási időben.
Kérjük, saját és kollégáink egészsége érdekében viseljen maszkot ügyfélszolgálatunkon. Köszönjük!
Emellett ügyfélszolgálatos kollégáink továbbra is rendelkezésére állnak:

- telefonon,
- e-mailben,
- és chat-en keresztül is.

Cím:
1133 Budapest, Váci út 80. (OTP Bank fiók)
Levelezési cím:
1369 Budapest 5. Pf. 362
Nyitvatartás:
Hétfő: 7.45-17.00
Kedd-péntek: 7.45-16.00
E-mail cím:
info@otpep.hu
Bankszámlaszám:
11703006-20411440
További oldalak:
www.otpportalok.hu
www.golyavaro.hu
www.feltoltommagam.hu
www.facebook.com/otpep
www.instagram.com/otpep
www.youtube.com/user/otppenztarak