A dohányzás és a Crohn-betegség

A Crohn-betegség (ejtsd: krón-betegség) az egyik leggyakoribb krónikus gyulladásos bélbetegség. Jellemzően a vékonybél utolsó szakaszát és a vastagbelet érinti, de a szájüregtől a végbélnyílásig a tápcsatorna bármely szakaszán előfordulhatnak a betegség okozta elváltozások. A betegséget a bél falának ismeretlen eredetű gyulladása okozza, mely vérzéssel, fekély és granulómaképzéssel jár. A pontos diagnózishoz minden esetben elengedhetetlen a vastagbéltükrözés (kolonoszkópia) és szövettani vizsgálat.

A Crohn-betegség elsősorban fiatal felnőttkorban jelentkezik, ritkán gyermekeket is érinthet. Jellemzően gyakrabban fordul elő a nőknél, mint a férfiaknál. A betegség tünetei hullámzó formában jelentkeznek, tünetmentes időszakok után ismételten kiújulva, fellángolva. A legjellemzőbb panaszok a hasmenés és a görcsös hasi fájdalom. A betegség gyakran okoz véres székletet, és fekélyeket a végbél és olykor a szájnyílás körül is.  A bélfal sérülése és működésének károsodása miatt a betegség felszívódási zavarokkal is járhat, amely különböző tüneteket vonhat maga után. Ezek között szerepel pl. bizonyos vitaminok hiánya, vérszegénység (elsősorban a vashiány miatt), hajhullás, fáradékonyság, fogyás, az immunrendszer védekezőképességének csökkenése.

A betegség komplex kezelést igényel, ennek részét képezheti a gyógyszeres kezelés, a műtéti beavatkozás és táplálék-kiegészítők alkalmazása is. A gyógyszeres kezelés elsősorban az immunrendszer működésének gátlására irányuló, ún. immunszuppresszív kezelésből, valamint az utóbbi évtizedben egyre inkább előtérbe kerülő ún. biológiai terápiákból áll. Műtétre csak a legvégső esetben kerül sor, amikor az érintett bélszakasz gyulladását más módon lehetetlen uralni, illetve a gyulladás következtében olyan szövődmények (sipolyok, elzáródások) alakultak ki, ami csak műtétileg kezelhető.

A betegség megfelelő egyensúlyban tartásához nélkülözhetetlen az egészséges életmód kialakítása.  A betegek egy idő után megismerik, mit ehetnek „büntetlenül”, illetve milyen élelmiszerek súlyosbítják tüneteiket.

Azt azonban nem mindig tudják, hogy a dohányzás is növeli a betegség fellángolásainak gyakoriságát és súlyosságát.  Bizonyított tény, hogy a dohányzó Crohn betegeknél kb. 80%-kal nagyobb az esélye annak, hogy a betegség 2 éven belül fellángol. Ugyanezen időszakon belül a dohányzást abbahagyó Crohn betegeknek csak kb. 40%, a nem dohányzó Crohn betegeknek pedig mindössze kb. 30% esélyük van a súlyos állapot kialakulására.

Az orvostudomány mai állása szerint a betegség ugyan nem gyógyítható, de a szükséges kezeléssel és a helyes életmód kialakításával az életminőség javítható. A dohányzás abbahagyása még abban az esetben is jelentősen javíthatja egy beteg állapotát, ha a betegség elsősorban nem a légző és keringési rendszert érinti!

Hasonló cikkek

Ha kérdése van, hívja ügyfélszolgálatunkat

Az alábbi időpontokban hívható:
hétfő-péntek7:30-20:00

Nyitva tartás a személyes ügyfélszolgálatunkon

Ügyfélszolgálatunk az alábbi nyitvatartási időben várja Önt:
Hétfő: 8.30 - 17.00
Kedd - péntek: 8.30 - 16.00

Saját- és kollégáink egészsége érdekében ügyfélszolgálatunkon kötelező maszkot viselniük az ügyfeleknek 2020. szeptember 1-től. A maszkviselés a 6. életévét betöltött gyermekekre is vonatkozik. Emellett az ügyfélszolgálat helyiségében ügyintézőnként egyszerre csak egy ember tartózkodhat, továbbá egy fő várakozhat.

Kérjük, vigyázzon saját és környezete egészségére!

Köszönjük együttműködését!

Emellett ügyfélszolgálatos kollégáink rendelkezésére állnak:
- telefonon (H-P: 7.30-20.00),
- e-mailben,
- és chat-en (H-P: 8.00-18.00) keresztül is.

Cím:
1133 Budapest, Váci út 80. (OTP Bank fiók)
Levelezési cím:
1369 Budapest 5. Pf. 362
Nyitvatartás:
Hétfő: 8.30 - 17.00
Kedd-péntek: 8.30 - 16.00
E-mail cím:
info@otpep.hu
Bankszámlaszám:
11703006-20411440
Adószám:
18105564-1-41
További oldalak:
www.otpportalok.hu
www.golyavaro.hu
www.facebook.com/otpep
www.instagram.com/otpep
www.youtube.com/user/otppenztarak