Mire figyeljünk oda év végén?
Pénztártag személyi jövedelemadó-fizetési kötelezettsége

Amennyiben a Pénztártag egészségkártyával nem elszámolható terméket/szolgáltatást vásárolt véletlenül, vagy ha az igénybevevő nem került előzetesen bejelentésre „szolgáltatásra jogosult” közeli hozzátartozóként (pl: testvérünk), valamint ha orvosi javaslat köteles szolgáltatás/termék (például szemüveg vásárlása) esetén az igénybe vevő nem rendelkezik orvosi igazolással, akkor jogalap nélküli szolgáltatást vett igénybe.

Amennyiben a Pénztártag természetgyógyászati szolgáltatást finanszírozott az egészségszámláról, gyógyteát, fog- és szájápolót vagy sporteszközt vásárolt vagy bérelt, akkor pedig személyi jövedelemadó köteles szolgáltatást vett igénybe.

Év vége közeledtével tanácsos meggyőződni arról, hogy a Pénztár az egészségszámlánkon nyilvántart-e jogalap nélkül igénybevett és/vagy személyi jövedelemadó köteles szolgáltatást. Jelen írásunkból kiderül, hogyan ellenőrizheti mindezt, illetve mi ilyen esetben a teendője. Amennyiben Ön az elmúlt évben* jogalap nélkül vett igénybe szolgáltatást vagy adóköteles terméket vásárolt, akkor az OTP Egészségpénztár már az igénybevételt és a számla pénzügyi rendezését követő hónapban levélben értesítette Önt erről, valamint a szükséges teendőkről. Tekintettel arra, hogy a decemberi vásárlásokról csak januárban tudjuk Tagjainkat értesíteni, ezért most néhány dologra kiemelten szeretnénk az Ön figyelmét is felhívni.

Arról, hogy az Ön egyéni számláján a Pénztár nyilvántart-e jogalap nélkül igénybe vett vagy személyi jövedelemadó köteles szolgáltatást, regisztrációt követően a www.otpportalok.hu honlapunkról is tájékozódhat. Jelentkezzen be Ön is és ellenőrizze most, hogy van-e teendője! Az ügyfélportálon a Számlaadatok menüpont azon belül pedig a Jogosulatlan és SZJA köteles szolgáltatások pontban láthatja a problémás tételeket.

Az SZJA köteles tételeknél már látja a részleteket, ahol az „SZJA ok” mezőben az alábbiak szerepelhetnek:

  • Nem finanszírozható termék/szolgáltatás (jogalap nélküli igénybevétel)
  • Orvosi javaslat hiány (jogalap nélküli igénybevétel)
  • Kedvezményezett miatt (jogalap nélküli igénybevétel)
  • Adóköteles vásárlás

Amennyiben személyi jövedelemadó köteles vagy jogalap nélküli szolgáltatást vett igénybe, akkor tárgyév december 31-ig Ön visszafizetheti egészségszámlájára ezt az összeget (átutalással a 11703006-20411440 sz. számlaszámra történő átutalással, melynek közlemény rovatában, névnek, tagkódjának és „jogalap nélkül igénybevett szolgáltatás/személyi jövedelemadó köteles szolgáltatás”szövegnek kell szerepelnie). Amennyiben nem történik meg az összeg visszafizetése, Önnek szja és jogalap nélküli igénybevétel esetén még SZOCHO fizetési kötelezettsége is keletkezik, melyet a NAV felé kell teljesítenie a Pénztár által kiállított adóigazolás alapján. Jogalap nélküli szolgáltatások esetén még megoldás lehet, hogy pótolja az orvosi igazolást, ha azt csak elfelejtette megküldeni pedig már a termék vásárlása előtt is rendelkezett vele. Ezt minden esetben legkésőbb a tárgyévet követő év február 15-éig pótolhatja.

(*Ha decemberben küldött Pénztárunknak olyan számlát kifizetésre, amely adóköteles tételt tartalmazott, úgy ezen számla összegét nem decemberben fizeti ki Önnek a Pénztár, hanem jövő év elején. Így bőven (jövő év végéig) lesz ideje arra, hogy visszafizesse e tétel összegét egészségszámlájára, elkerülve ezzel az adófizetési kötelezettséget.)

Kérjük, hogy Ön is ellenőrizze az adatait az ügyfélportálon, annak érdekében, hogy elkerülje az önadózásból adódó esetleges kellemetlenségeket!


Ha kérdése van, hívja ügyfélszolgálatunkat

Az alábbi időpontokban hívható:
hétfő-péntek7:30-20:00

Nyitva tartás a személyes ügyfélszolgálatunkon

Ügyfélszolgálatunk az alábbi nyitvatartási időben várja Önt:
Hétfő: 8.30 - 17.00
Kedd - péntek: 8.30 - 16.00

Saját- és kollégáink egészsége érdekében ügyfélszolgálatunkon kötelező maszkot viselniük az ügyfeleknek 2020. szeptember 1-től. A maszkviselés a 6. életévét betöltött gyermekekre is vonatkozik. Emellett az ügyfélszolgálat helyiségében ügyintézőnként egyszerre csak egy ember tartózkodhat, továbbá egy fő várakozhat.

Kérjük, vigyázzon saját és környezete egészségére!

Köszönjük együttműködését!

Emellett ügyfélszolgálatos kollégáink rendelkezésére állnak:
- telefonon (H-P: 7.30-20.00),
- e-mailben,
- és chat-en (H-P: 8.00-18.00) keresztül is.

Cím:
1133 Budapest, Váci út 80. (OTP Bank fiók)
Levelezési cím:
1369 Budapest 5. Pf. 362
Nyitvatartás:
Hétfő: 8.30 - 17.00
Kedd-péntek: 8.30 - 16.00
E-mail cím:
info@otpep.hu
Bankszámlaszám:
11703006-20411440
Adószám:
18105564-1-41
További oldalak:
www.otpportalok.hu
www.golyavaro.hu
www.facebook.com/otpep
www.instagram.com/otpep
www.youtube.com/user/otppenztarak