Hogyan kerüljük el a jogosulatlan vásárlást, avagy mire jó az orvosi javaslat?

A mai napig számos esetben fordul elő, hogy a Pénztártagok nem vagy nem teljes mértékben vannak tisztában az egészségpénztári szolgáltatások feltételrendszerével. Így van ez például a szemüvegek vásárlása vagy az otthoni gondozás igénybevétele esetén is. Nézzük meg, hogy ezen esetekben mire jó az orvosi javaslat!

Az egészségpénztáron keresztül elszámolható termékek és szolgáltatások között vannak olyan elemek, melyeket úgy tudunk igénybe venni, ha rendelkezünk orvosi javaslattal. Ennek hiányában az adott termék vagy szolgáltatás megvásárlása jogosulatlannak minősül, mely után SZJA és SZOCHO fizetési kötelezettségünk keletkezik. Ezt célszerű elkerülni, ezért fontos, hogy előzetesen gondoskodjunk az orvosi javaslat meglétéről. Az érintett termékek és szolgáltatások az alábbiak:

 • Szemüveg (mely működési engedéllyel rendelkező, szakképzett optometrista javaslata alapján is elszámolható), napszemüveg (egészségvédelmi céllal)
 • Hallókészülék
 • Otthoni gondozás

Amennyiben a fentiek közül bármelyik megvásárlásán töprengünk, melyet az egészségpénztári számlánkról szeretnénk finanszírozni, akkor mindenképpen szerezzük be egy orvosi javaslatot, még a vásárlást megelőzően. Fontos, hogy a javaslat dátuma korábbi legyen, mint maga a vásárlás.

Az orvosi javaslat arra is jó, hogy további adókedvezmény igénybevételéhez is hozzájuttassa Pénztártagjainkat. Amennyiben szűrővizsgálatot veszünk igénybe (és a szűrővizsgálatot, valamely orvos korábban javasolta számunkra az egészségügyi állapotunk miatt), és erről a szolgáltató ennek megfelelő számlát állít ki (azaz feltünteti, hogy például nőgyógyászati szűrővizsgálat, vagy fogászati szűrővizsgálat), akkor a számla ellenértékének 10%-a visszaigényelhető lesz az adóbevallásunkban „prevenciós szolgáltatás” jogcímen.

A megfelelően kiállított orvosi javaslat egy olyan dokumentum, amelyből egyértelműen kiderül, hogy az egészségpénztári tagnak / bejelentett közeli hozzátartozójának szüksége van egy adott szolgáltatás, vagy termék igénybevételére. Ennek megfelelően a javaslaton szerepelnie kell a pénztártag nevének és pénztári azonosító számának (vagy születési dátumának és címének), az adott szolgáltatás megnevezésének, a kiállítás dátumának, az orvos aláírásának és orvosi bélyegzőjének. Kedvezményezett által történő igénybevétel esetén az ő nevét és TAJ-számát kell feltüntetni.

Amit még érdemes tudni, hogy:

 • az orvosi javaslat korlátlan ideig érvényes az azon megjelölt termékszolgáltatás esetén,
 • ugyanannak a nevére kell szólnia, akinek a nevére a számlát kiállították. (Gyermek szemüveg vásárlása esetén a számlának és az orvosi javaslatnak is a gyermek nevére kell szólnia.)
 • Bármilyen formátumú dokumentum elfogadható, de formanyomtatvány is elérhető a Pénztár honlapján, vagy ügyfélszolgálatán: Orvosi javaslat
 • Az orvosi javaslatot beküldheti:
  • online a www.otpportalok.hu ügyfélportálunkon, fotózva vagy szkennelve (belépés után az „Ügyintézés / Számla/dokumentum beküldés” menüben), vagy
  • postai úton, az alábbi nyomtatvány beküldésével (1369 Budapest 5. Pf. 362)

Hasonló cikkek


Ha kérdése van, hívja ügyfélszolgálatunkat

Az alábbi időpontokban hívható:
hétfő-péntek7:30-20:00

Nyitva tartás a személyes ügyfélszolgálatunkon

Ügyfélszolgálatunk az alábbi nyitvatartási időben várja Önt
(1138 Budapest, Váci út 135-139. OTP Bank fiók):
Hétfő: 8.00 - 17.00
Kedd - péntek: 8.00 - 16.00

Foglaljon időpontot kollégáinkhoz!

Ha előre foglal időpontot, akkor a Váci úti ügyfélszolgálatunkon várakozás nélkül fogadjuk, az Önnek megfelelő időpontban (legkorábban 2 munkanap múlva).
Az időpontfoglalást egyszerűen, online elvégezheti az alábbi linkre kattintva.

Időpontot foglalok

Emellett ügyfélszolgálatos kollégáink rendelkezésére állnak:
- telefonon (H-P: 7.30-20.00),
- e-mailben,
- és chat-en (H-P: 8.00-18.00) keresztül is.

Számlák személyes leadása:

OTP Egészségpénztári számláit várakozás nélkül, egyszerűen leadhatja az ügyfélszolgálaton elhelyezett számlagyűjtő dobozban (1138 Budapest, Váci út 135-139. OTP Bank fiók).

Cím:
1138 Budapest, Váci út 135-139. (OTP Bank fiók)
Levelezési cím:
1369 Budapest 5. Pf. 362
Nyitvatartás:
Hétfő: 8.00 - 17.00
Kedd-péntek: 8.00 - 16.00
E-mail cím:
info@otpep.hu
Bankszámlaszám:
11703006-20411440
Adószám:
18105564-2-41
További oldalak:
www.otpportalok.hu
www.golyavaro.hu
www.facebook.com/otpep
www.instagram.com/otpep
www.youtube.com/user/otppenztarak