Hallott már a kemofóbiáról?

1997-ben egy 14 éves, amerikai diák petíciót írt, melyben felhívta a dihidrogén-monoxid veszélyeire a figyelmet és annak betiltását javasolta. A beadványban az szerepelt, hogy a dihidrogén-monoxid hozzájárul pl. az üvegház-hatáshoz és elősegíti a tájeróziót. A diák 50 iskolatársát kereste meg a témával kapcsolatban, melyből 43 diák azonnal aláírta a petíciót, páran hezitáltak és összesen 1 társuk volt, aki rájött, hogy tulajdonképpen nem másról, mint a vízről (H2O) van szó. A beadványt kezdeményező diák projektjének címéből - „Mennyire vagyunk hiszékenyek?” – kiderül célja is. Célja az volt, hogy felhívja a figyelmet arra, hogy gondolkodás nélkül el tudunk utasítani valamit, amiről nem is tudjuk igazán, hogy mi az. Az ügy nagy visszhangot váltott ki a sajtóban.

Mi is az a kemofóbia?

A kemofóbia a „vegyi anyagoktól” való irracionális félelmet jelenti. Akik a kemofóbia tüneteit mutatják, azt vallják, hogy mindenkinek csak természetes anyagokat kellene fogyasztania és használnia a mindennapok során. Szinte olajat önt a tűzre, hogy napjainkban az internet elérhetővé válásával és a közösségi oldalak nagy látogatottságának köszönhetően rövid idő alatt nagy népszerűségre tehetnek szert a különböző összeesküvés elméletek és magukat természetesnek és követendőnek hirdető életmódok és táplálkozási trendek. Az ilyen elméletek és irányzatok gyakran légből kapott ötletekre alapoznak, és csak a legritkább esetben rendelkeznek tudományos háttérrel. Mivel az átlagos ember pedig általában szerény kémiai (és természettudományos) ismeretekkel rendelkezik, így könnyedén hihet a manipulatív szövegeknek. Emellett még a racionális emberek többsége is tart kemikáliáktól, mert az elmúlt évszázadban több olyan eset is történt, amikor bizonyos vegyszerek különböző károkat okoztak. Azt azonban érdemes figyelembe venni, hogy az évek során egyre szigorúbb szabályozást vezettek be a kemikáliák forgalomba hozatalát illetően, ezáltal biztonságosabbá vált használatuk is. Természetesen minden szabály annyit ér, amennyit betartunk belőle, így a biztonságos alkalmazáshoz elengedhetetlen a készítmények ismerete és a felhasználási szabályok körültekintő betartása is.

Szakemberek szerint veszélyesség szempontjából nem lehet éles határvonalat húzni a mesterséges és természetes anyagok között, hiszen a természetben is találhatóak olyan anyagok, amelyek mindig is veszélyesek voltak és lesznek az emberek számára. Szerintük elképzelhetetlen az élet vegyi anyagok nélkül, hiszen a mindennapjaink során körbe vagyunk véve velük nem csupán élelmiszer-összetevők, hanem használati tárgyak formájában is. A kemofóbia megszüntetésének vagy megoldásának a kulcsa valószínűleg az lehetne, ha az emberek nagyobb kémiai ismeretekkel rendelkeznének, tájékozottabbak lennének a vegyi anyagokkal kapcsolatban, akár az iskolai oktatás, akár a média révén, s ily módon csökkenhetne az alaptalan félelem a különböző anyagok használatával kapcsolatban.

Hasonló cikkek

Ha kérdése van, hívja ügyfélszolgálatunkat

Az alábbi időpontokban hívható:
hétfő-péntek7:30-20:00

Nyitva tartás a személyes ügyfélszolgálatunkon

Ügyfélszolgálatunk az alábbi nyitvatartási időben várja Önt
(1138 Budapest, Váci út 135-139. OTP Bank fiók):
Hétfő: 8.00 - 17.00
Kedd - péntek: 8.00 - 16.00

Foglaljon időpontot kollégáinkhoz!

Ha előre foglal időpontot, akkor a Váci úti ügyfélszolgálatunkon várakozás nélkül fogadjuk, az Önnek megfelelő időpontban (legkorábban 2 munkanap múlva).
Az időpontfoglalást egyszerűen, online elvégezheti az alábbi linkre kattintva.

Időpontot foglalok

Emellett ügyfélszolgálatos kollégáink rendelkezésére állnak:
- telefonon (H-P: 7.30-20.00),
- e-mailben,
- és chat-en (H-P: 8.00-18.00) keresztül is.

Számlák személyes leadása:

OTP Egészségpénztári számláit várakozás nélkül, egyszerűen leadhatja az ügyfélszolgálaton elhelyezett számlagyűjtő dobozban (1138 Budapest, Váci út 135-139. OTP Bank fiók).

Cím:
1138 Budapest, Váci út 135-139. (OTP Bank fiók)
Levelezési cím:
1369 Budapest 5. Pf. 362
Nyitvatartás:
Hétfő: 8.00 - 17.00
Kedd-péntek: 8.00 - 16.00
E-mail cím:
info@otpep.hu
Bankszámlaszám:
11703006-20411440
Adószám:
18105564-2-41
További oldalak:
www.otpportalok.hu
www.golyavaro.hu
www.facebook.com/otpep
www.instagram.com/otpep
www.youtube.com/user/otppenztarak