Cluster fejfájás

A gyakran előforduló hétköznapi fejfájáson kívül számos más típusú fejfájásbetegség is létezik, amelyek ugyan kevesebb beteget érintenek, de súlyosságuk miatt annál nagyobb jelentőségűek. Ezen fejfájás betegségek egyike az ún. cluster (ejtsd: klaszter) fejfájás..

A cluster fejfájás az egyik legfájdalmasabb fejfájás. A fájdalom olyan nagymértékű lehet, hogy a betegeket akár az öngyilkosságba is belekergetheti! Először 1745-ben jegyezte le egy Gerard Vabn Sweiten nevű orvos. A betegség a nevét onnan kapta, hogy a fejfájás rövid ciklusokban (15 perc-2 óra), úgynevezett clusterekben jelentkezik. Ez a fejfájás elsősorban a férfiakat érinti, de még az ő körükben is meglehetősen ritka.

A cluster fejfájásos roham hirtelen, minden figyelmeztető jel nélkül jelentkezik. Tipikus tünetei a következőek:

  • kínzó, lokálisan a szem körül jelentkező fájdalom, amely kisugározhat az arc, a fej, a nyak és a vállak különböző területeire is
  • egyoldali fájdalom
  • nyugtalanság
  • könnyezés
  • bepirosodott szem
  • orrdugulás vagy orrfolyás az érintett oldalon
  • izzadt, sápadt bőr
  • duzzanat a szem körül az érintett oldalon
  • beszűkült pupilla

Míg a migrénes fejfájás általában pihenésre, alvás hatására enyhül, addig a cluster fejfájásban szenvedő betegek nem tudnak pihenni, leggyakrabban fel-alá járkálnak a roham ideje alatt.

A cluster fejfájás pontos oka még nem ismert, de feltételezhető hogy a hipotalamuszban lévő rendellenesség okozza. A gyakrabban előforduló migrénnel és a tenziós fejfájással ellentétben a cluster fejfájást nem étel, hormonváltozás vagy stressz váltja ki. Azt azonban megfigyelték, hogy a cluster fejfájás időszakában az alkohol fogyasztása és a dohányzás felerősítheti a fájdalmat.

A következő tényezők hajlamosíthatnak cluster fejfájásra: férfi nem, kor, dohányzás, alkoholfogyasztás, családban előforduló cluster fejfájás. A diagnózis alapját a betegek beszámolója adja, éppen ezért célszerű ún. fejfájás naplót vezetni, amelyben minden tünetet, és például a fejfájás időtartamát is lejegyez a páciens.

Cluster jellegű fejfájás esetén minden esetben ideggyógyászati kivizsgálás szükséges. Ilyenkor a neurológiai fizikális vizsgálaton kívül képalkotó eljárásokat is végezhetnek (CT, MRI) a térfoglaló folyamatok (pl. agydaganat) vagy más organikus eltérések (érfejlődési rendellenesség, stroke) kizárása érdekében.

Az igazi cluster fejfájás kezelésében a hagyományos fájdalomcsillapító szerek általában hatástalanok. Az akut kezelési lehetőségek között szerepel a 100%-os oxigén belélegzése és a sumatriptan (bőr alá beadva vagy orrspray formájában) nevű hatóanyag.

Hogyan előzhetőek meg a cluster fejfájásos rohamok?

Általános szabályként törekedjen a rendszeres alvásra és kerülje az alkohol fogyasztását! A további egyénre szabott megelőzési lehetőségekről pedig kérdezze kezelőorvosát!

Hasonló cikkek

Ha kérdése van, hívja ügyfélszolgálatunkat

Az alábbi időpontokban hívható:
hétfő-péntek7:30-20:00

Nyitva tartás a személyes ügyfélszolgálatunkon

Ügyfélszolgálatunk az alábbi nyitvatartási időben várja Önt:
Hétfő: 8.30 - 17.00
Kedd - péntek: 8.30 - 16.00

Saját- és kollégáink egészsége érdekében ügyfélszolgálatunkon kötelező maszkot viselniük az ügyfeleknek 2020. szeptember 1-től. A maszkviselés a 6. életévét betöltött gyermekekre is vonatkozik. Emellett az ügyfélszolgálat helyiségében ügyintézőnként egyszerre csak egy ember tartózkodhat, továbbá egy fő várakozhat.

Kérjük, vigyázzon saját és környezete egészségére!

Köszönjük együttműködését!

Emellett ügyfélszolgálatos kollégáink rendelkezésére állnak:
- telefonon (H-P: 7.30-20.00),
- e-mailben,
- és chat-en (H-P: 8.00-18.00) keresztül is.

Cím:
1133 Budapest, Váci út 80. (OTP Bank fiók)
Levelezési cím:
1369 Budapest 5. Pf. 362
Nyitvatartás:
Hétfő: 8.30 - 17.00
Kedd-péntek: 8.30 - 16.00
E-mail cím:
info@otpep.hu
Bankszámlaszám:
11703006-20411440
Adószám:
18105564-1-41
További oldalak:
www.otpportalok.hu
www.golyavaro.hu
www.facebook.com/otpep
www.instagram.com/otpep
www.youtube.com/user/otppenztarak