Cluster fejfájás

A gyakran előforduló hétköznapi fejfájáson kívül számos más típusú fejfájásbetegség is létezik, amelyek ugyan kevesebb beteget érintenek, de súlyosságuk miatt annál nagyobb jelentőségűek. Ezen fejfájás betegségek egyike az ún. cluster (ejtsd: klaszter) fejfájás..

A cluster fejfájás az egyik legfájdalmasabb fejfájás. A fájdalom olyan nagymértékű lehet, hogy a betegeket akár az öngyilkosságba is belekergetheti! Először 1745-ben jegyezte le egy Gerard Vabn Sweiten nevű orvos. A betegség a nevét onnan kapta, hogy a fejfájás rövid ciklusokban (15 perc-2 óra), úgynevezett clusterekben jelentkezik. Ez a fejfájás elsősorban a férfiakat érinti, de még az ő körükben is meglehetősen ritka.

A cluster fejfájásos roham hirtelen, minden figyelmeztető jel nélkül jelentkezik. Tipikus tünetei a következőek:

  • kínzó, lokálisan a szem körül jelentkező fájdalom, amely kisugározhat az arc, a fej, a nyak és a vállak különböző területeire is
  • egyoldali fájdalom
  • nyugtalanság
  • könnyezés
  • bepirosodott szem
  • orrdugulás vagy orrfolyás az érintett oldalon
  • izzadt, sápadt bőr
  • duzzanat a szem körül az érintett oldalon
  • beszűkült pupilla

Míg a migrénes fejfájás általában pihenésre, alvás hatására enyhül, addig a cluster fejfájásban szenvedő betegek nem tudnak pihenni, leggyakrabban fel-alá járkálnak a roham ideje alatt.

A cluster fejfájás pontos oka még nem ismert, de feltételezhető hogy a hipotalamuszban lévő rendellenesség okozza. A gyakrabban előforduló migrénnel és a tenziós fejfájással ellentétben a cluster fejfájást nem étel, hormonváltozás vagy stressz váltja ki. Azt azonban megfigyelték, hogy a cluster fejfájás időszakában az alkohol fogyasztása és a dohányzás felerősítheti a fájdalmat.

A következő tényezők hajlamosíthatnak cluster fejfájásra: férfi nem, kor, dohányzás, alkoholfogyasztás, családban előforduló cluster fejfájás. A diagnózis alapját a betegek beszámolója adja, éppen ezért célszerű ún. fejfájás naplót vezetni, amelyben minden tünetet, és például a fejfájás időtartamát is lejegyez a páciens.

Cluster jellegű fejfájás esetén minden esetben ideggyógyászati kivizsgálás szükséges. Ilyenkor a neurológiai fizikális vizsgálaton kívül képalkotó eljárásokat is végezhetnek (CT, MRI) a térfoglaló folyamatok (pl. agydaganat) vagy más organikus eltérések (érfejlődési rendellenesség, stroke) kizárása érdekében.

Az igazi cluster fejfájás kezelésében a hagyományos fájdalomcsillapító szerek általában hatástalanok. Az akut kezelési lehetőségek között szerepel a 100%-os oxigén belélegzése és a sumatriptan (bőr alá beadva vagy orrspray formájában) nevű hatóanyag.

Hogyan előzhetőek meg a cluster fejfájásos rohamok?

Általános szabályként törekedjen a rendszeres alvásra és kerülje az alkohol fogyasztását! A további egyénre szabott megelőzési lehetőségekről pedig kérdezze kezelőorvosát!

Hasonló cikkek

Ha kérdése van, hívja ügyfélszolgálatunkat

Az alábbi időpontokban hívható:
hétfő-péntek7:30-20:00

Új nyitva tartás személyes ügyfélszolgálatunkon

2020. július 20-tól új nyitvatartási időben várja Önt személyes ügyfélszolgálatunk.
Hétfő: 8.30 - 17.00
Kedd - péntek: 8.30 - 16.00
Kérjük, saját és kollégáink egészsége érdekében viseljen maszkot ügyfélszolgálatunkon. Köszönjük!
Emellett ügyfélszolgálatos kollégáink továbbra is rendelkezésére állnak:

- telefonon (H-P: 7.30-20.00),
- e-mailben,
- és chat-en (H-P: 8.00-18.00) keresztül is.

Cím:
1133 Budapest, Váci út 80. (OTP Bank fiók)
Levelezési cím:
1369 Budapest 5. Pf. 362
Nyitvatartás:
Hétfő: 8.30 - 17.00
Kedd-péntek: 8.30 - 16.00
E-mail cím:
info@otpep.hu
Bankszámlaszám:
11703006-20411440
Adószám:
18105564-1-41
További oldalak:
www.otpportalok.hu
www.golyavaro.hu
www.feltoltommagam.hu
www.facebook.com/otpep
www.instagram.com/otpep
www.youtube.com/user/otppenztarak