Januártól a munkáltatóm nem fizet egészségpénztári hozzájárulást. Mit tegyek?

Az új cafeteria rendszer sok munkáltató és még több munkavállaló életébe hoz változást 2019. január 1-től. A munkaadók egy része úgy dönt, hogy a megemelkedett adóteher ellenére is fizet egészségpénztári hozzájárulást, míg másik hányaduk egyéb megoldást választ. Egészségpénztári számlát gazdagítani azonban egyénileg is lehet, sőt, érdemes, hiszen a számlára befizetett összeg 20%-át visszaigényelheti, tehát jelentősen csökkentheti egészségügyi kiadásait.


Pénztári számla egyénileg? Igen!

Sok olyan pénztártag van, akiknek egyenlegét eddig kizárólag – vagy zömében – munkáltatója gyarapította. A kapott összeget ki fogászatra költötte el, ki szemészetre, vagy például gyógyszerre.

Kétségtelenül kedvezőtlen fordulat, ha munkáltatójától nem számíthat e keretre, ám egyéni úton is megéri fenntartani az egészségpénztári számlát. Hogy miért? Mert:

 1. a számlára befizetett megtakarítása 20%-ÁT VISSZAIGÉNYELHETI (adó-visszatérítésként), évente akár 150.000 Ft-ot (750.000 Ft befizetése esetén), tehát csökkentheti kiadásait
 2. TOVÁBBI 10%-OT IGÉNYELHET VISSZA, ha 2 évre leköti a befizetett összeget, vagy preventív szolgáltatást vesz igénybe
 3. EXTRA ENGEDMÉNYEKet is igénybe vehet, partnereink – időszakos és állandó – árkedvezményeket kínálnak ugyanis a tagoknak (melyekről applikációnkon és honlapunkon keresztül is tájékozódhat)
 4. CSALÁDTAGJAI IS vásárolhatnak pénztári számlájára (bejelentést követően), akár Társkártyát is igényelhet számukra

Mindenképpen érdemes tehát megőrizni tagságát!


Havonta vagy alkalmanként is fizethet

Dönthet úgy, hogy minden hónapban megtakarít (befizet) bizonyos összeget pénztári számláján.

Előnye: Nem okoz anyagi problémát egy váratlan egészségügyi, vagy önsegélyező kiadás, hiszen rendelkezésre áll a forrás (vagy annak egy része), ráadásul visszaigényelheti a 20%-ot. Szükség esetén számíthat számlájára, így a 20%-os adó-visszatérítésre, de nem jelent kiadást minden hónapban.

Dönthet úgy is, hogy akkor fizet be számlájára, amikor nagyobb egészségügyi kiadás, vagy meghatározó élethelyzet várható.*

Előnye: Szükség esetén számíthat számlájára, így a 20%-os adó-visszatérítésre, de nem jelent kiadást minden hónapban.

(*Önsegélyező szolgáltatást csakis olyan összeg erejéig vehet igénybe, amit már legalább 180 napja befizetett pénztári számlájára, kivétel az adó-visszatérítés és a hozam összege, miután ezeket azonnal felveheti.

Az őrzési díjlevonás elkerülése érdekében javasoljuk, hogy (legalább) 2 e Ft-ot ez esetben is fizessen be számlájára minden hónap elején.)


Bármikor jól jöhet az élet során

Az egészségpénztár az élet valamennyi szakaszában segíti, mivel az egészségügyi kiadások (pl. orvosi vizsgálatok és szolgáltatások, gyógyászati segédeszközök, gluténmentes élelmiszerek) csökkentésén túl az alábbi – önsegélyező - támogatásokra is felhasználhatja pénztári számláját:

 • Születési támogatás
 • Gyermekgondozási támogatás
 • Gyermeknevelési támogatás
 • Beiskolázási támogatás
 • lakáscélú jelzáloghitel törlesztésének támogatása
 • Közüzemi díjak finanszírozásának támogatása
 • Idősgondozás támogatása
 • Álláskeresési támogatás
 • Temetés igazolt költségeinek támogatása

Az önsegélyező szolgáltatásokról itt tájékozódhat bővebben.

2018-ban pénztártagjaink 1 MILLIÁRD Ft-ot kaptak vissza összesen. Éljen Ön is a 20% adó-visszatérítés (akár 150.000 Ft) lehetőségével!

Munkaadója figyelmébe

Az egészségpénztári hozzájárulás helyett két új, kedvező adózású juttatást kínál a munkáltatók figyelmébe az OTP Egészségpénztár:

 • CÉLZOTT SZOLGÁLTATÁS: A munkáltató választja ki a – finanszírozni kívánt – egészségügyi szolgáltatásokat (pl. manager szűrés, fogászat), melyekkel célirányosan járul hozzá a kollégák egészségéhez.
 • CÉLZOTT ÖNSEGÉLYEZŐ TÁMOGATÁS: E támogatást a munkavállalók önsegélyező szolgáltatásokra használhatják fel (lásd a fenti képen), tehát saját, egyedi életkörülményeik javítására.

Kérjük, ajánlja munkaadója figyelmébe az új juttatási lehetőségeket, melyekkel a munkavállalók és a munkáltatók is jól járnak.


Ha kérdése van, hívja ügyfélszolgálatunkat

Az alábbi időpontokban hívható:
hétfő8:00-20:00
kedd-péntek8:00-18:00

Vagy jöjjön el hozzánk személyesen

Cím:
1133 Budapest, Váci út 80. (OTP Bank fiók)
Levelezési cím:
1369 Budapest 5. Pf. 362
Nyitvatartás:
hétfő7:45-17:00
kedd-péntek7:45-16:00
E-mail cím:
info@otpep.hu