5 fontos teendő az év végén, ha Pénztártagok vagyunk!

Az alábbiakban leírjuk, hogy mire kell figyelni év végén, ha egyéni befizetést tervez az egyéni számlájára.

Ismét itt a december, amikor a legtöbb Pénztártag elgondolkodik azon, hogyan optimalizálhatná személyi jövedelemadóját. A korábbi évek tapasztalatai alapján elmondhatjuk, hogy december hónap folyamán az egyéni befizetések 2-3-szorosát teszik ki annak, amit egy átlagos hónapban teljesítenek tagjaink. Az alábbiakban leírjuk, hogy mire kell figyelni év végén, ha egyéni befizetést tervez az egyéni számlájára. Arra is szolgálunk néhány tippel, miként használhatja ki leginkább az adó-visszatérítésben rejlő lehetőségeket.

1. Ne hagyja az utolsó pillanatra a pénztári befizetést! Éljen a lehető legtöbb adó-visszatérítéssel!

Hiszen az összegnek még idén meg kell érkeznie pénztári számlájára, hogy élhessen a legközelebbi adó-visszatérítés lehetőségével, és bármilyen befizetésnek, átutalásnak átfutási ideje van, általában a befizetett összeg nem azonnal érkezik meg a Pénztár számlájára. A Pénztár pedig a hatályos jogszabályok alapján mindaddig nem tudja egy pénztártag számlájára lekönyvelni a befizetett összeget, ameddig az jóváírásra nem kerül a Pénztár által vezetett bankszámlán.

Azaz amennyiben például csekken kívánja az év végi befizetést teljesíteni, akkor vegye figyelembe a csekkes befizetés átfutási idejét, amely akár 1-2 hét is lehet, ezért nem javasolt. Banki átutalásés bankkártyás befizetés esetén az átfutási idő lényegesen rövidebb, azonban ezt is időben tegye meg.

Befizetési határidők 2020-ban:

  1. Bankkártyás befizetés esetén (amit teljesíthet EP applikációval, Simple alkalmazással, vagy OTP Portálon keresztül):
    - Mastercard és Visa kártyás befizetésnél: 2020. december 28. (nap vége)
    - Egyéb kártyák esetében (pl. AMEX): 2020. december 23. (nap vége)
  2. Átutalás elindításának határideje (amit a 11703006-20411440 számú bankszámlára teljesíthet, a közleményben adóazonosító jele feltüntetésével):
    - 2020. december 30. (délelőtt)
  3. Készpénzes befizetésnél OTP Bank fiókokban: 2020. december 30. (nyitvatartási időben)

Ha a fenti időpontoknál később fizet be idén pénztári számlájára, úgy nem tudjuk garantálni, hogy az összeg a 2020-as adóévhez kapcsolódó befizetéseit növelje. Ezért gondoskodjon mielőbb a befizetésről!

Természetesen e határidőkön túl is befizethet egészségpénztári számlájára, azonban ha idei bevallásában igényelné az adott összeg utáni 20% adó-visszatérítést, úgy ügyeljen a fenti határidőkre.

2. Ellenőrizze, vett-e igénybe jogalap nélküli vagy adóköteles szolgáltatást!

Nagyon fontos ellenőrizni, hogy év közben vettünk-e igénybejogalap nélküli vagy személyi jövedelemadó köteles szolgáltatást, hiszen amennyiben igen, akkor SZJA és SZOCHO fizetési kötelezettségünk is keletkezhet.
De mit is jelentenek ezek a szakkifejezések? A jogszabályok szerint adóköteles szolgáltatásnak minősül a természetgyógyászat, a sporteszköz vagy a gyógyteák fogápolók vásárlása.
Jogalap nélküli
szolgáltatásról pedig abban az esetben beszélünk, ha például orvosi javaslat nélkül vettünk (mi, vagy kedvezményezettünk) igénybe olyan szolgáltatást (pl.: szemüvegvásárlás), melyhez a jogszabályok alapján ennek benyújtása szükséges, illetve ide tartozik az az eset is, ha egészségkártyánkkal nem bejelentett kedvezményezett részére vásároltunk. Ritkább esetekben az is előfordulhat, hogy olyan terméket vásárolt valaki, ami nem elszámolható egészségpénztárra.
Amennyiben Ön az elmúlt évben* jogalap nélkül vett igénybe szolgáltatást vagy adóköteles terméket vásárolt, akkor az OTP Egészségpénztár már az igénybevételt és a számla pénzügyi rendezését követő hónapban levélben értesítette Önt a szükséges teendőkről.

(*Ha decemberben küldött Pénztárunknak olyan számlát kifizetésre, amely adóköteles tételt tartalmazott, úgy ezen számla összegét nem decemberben fizeti ki Önnek a Pénztár, hanem jövő év elején. Így bőven (jövő év végéig) lesz ideje arra, hogy visszafizesse e tétel összegét egészségszámlájára, elkerülve ezzel az adófizetési kötelezettséget.)

Amennyiben ellenőrizni kívánja, hogy Önnek volt-e ilyen tétel a forgalmában, akkor az OTP Portálon tájékozódhat, a „Számlaadatok” menüpontban a „Jogosulatlan és SZJA köteles szolgáltatások” között. Jelentkezzen be Ön is, és ellenőrizze most, hogy van-e teendője! Ha szeretné megtudni a további részleteket, és hogy hogyan kerülheti el az adófizetési kötelezettséget, akkor kattintson az alábbi linkre.

3. Kösse le egyenlegét, plusz 10% adó-visszatérítésért!

Ha leköti ugyanis egyéni számlájának egyenlegét két évre, további 10%-os (maximum 150 ezer forint) adó-visszatérítés lehetőségével élhet!
A bankok által fizetett kamatok igen alacsonyak, ezért érdemes lehet lekötnie pénzét az OTP Egészségpénztárban, hiszen az elért hozam felett az állam további 10% adó-visszatérítési lehetőséggel támogatja az egészségpénztárakban két évre lekötött összegeket. Az egészségpénztár negyedévente hozamot fizet a számlán lévő egyenlegekre, függetlenül attól, hogy az összegek le vannak-e kötve vagy sem. Ezek a lekötések ugyanazt a hozamot biztosítják, mintha nem lennének lekötve, viszont van egy nagy előnye, mégpedig az, hogy a lekötések összege után a lekötés évében 10% adó-visszatérítést lehet igénybe venni. További hatalmas előny, hogy az így képződött hozam kamatadó-mentes. A lekötésekkel tovább tudja növelni az egyéni befizetések után járó 20%-os adó-visszatérítés összegét anélkül, hogy további befizetést teljesítene, annak érdekében, hogy Ön is kihasználhassa az éves 150 ezer forintnak megfelelő maximum összeget.

Lekötés kezdeményezésének határideje 2020-ban: 2020. december 28. (személyes ügyfélszolgálatunkon keresztül)

További információkért kattintson ide.

4. Küldje be mielőbb készpénzes számláit, legkésőbb március 31-ig!

Az adott évben kiállított készpénzes számlák benyújtási határideje következő év március 31.
Amennyiben az év folyamán bankkártyával/készpénzzel vásárolt, és erről kért megfelelő számlát az egészségpénztár nevére, akkor ezeket a számlákat ne felejtse el a következő 2-3 hónapban beküldeni, nehogy annak beküldési határideje lejárjon. A fenti dátumot követően beküldésre kerülő számlákat az OTP Egészségpénztárnak nem áll módjában megtéríteni a hatályos szabályozás szerint.

5. Karácsonyi ajándékok vásárlásánál is gondoljon egészségpénztári megtakarítására!

És végül, de nem utolsó sorban itt van a Karácsony. Ne feledjük, hogy bizonyos ajándékokat akár egészségkártyánkkal is megvásárolhatunk. Nézzünk utána, hogy mely termékek ezek.
Egészségpénztári kártyánkkal nem csak üzletekben, hanem akár webshop-okban is vásárolhatunk, mely több szempontból hasznos lehet. Az egyik, hogy kaphatunk a web-es felületen információt azzal kapcsolatosan is, hogy egy adott termék elszámolható-e vagy sem, míg a másik, hogy megspórolhatjuk vele a legdrágább dolgot az életben, az időnket. Ellenőrizze Ön is, hogy van-e esetleg olyan karácsonyi ajándék, amit meg tud vásárolni Ön is egészségkártyával.

Hasonló cikkek


Ha kérdése van, hívja ügyfélszolgálatunkat

Az alábbi időpontokban hívható:
hétfő-péntek7:30-20:00

Nyitva tartás a személyes ügyfélszolgálatunkon

Ügyfélszolgálatunk az alábbi nyitvatartási időben várja Önt:
Hétfő: 8.30 - 17.00
Kedd - péntek: 8.30 - 16.00

Saját- és kollégáink egészsége érdekében ügyfélszolgálatunkon kötelező maszkot viselniük az ügyfeleknek 2020. szeptember 1-től. A maszkviselés a 6. életévét betöltött gyermekekre is vonatkozik. Emellett az ügyfélszolgálat helyiségében ügyintézőnként egyszerre csak egy ember tartózkodhat, továbbá egy fő várakozhat.

Kérjük, vigyázzon saját és környezete egészségére!

Köszönjük együttműködését!

Emellett ügyfélszolgálatos kollégáink rendelkezésére állnak:
- telefonon (H-P: 7.30-20.00),
- e-mailben,
- és chat-en (H-P: 8.00-18.00) keresztül is.

Cím:
1133 Budapest, Váci út 80. (OTP Bank fiók)
Levelezési cím:
1369 Budapest 5. Pf. 362
Nyitvatartás:
Hétfő: 8.30 - 17.00
Kedd-péntek: 8.30 - 16.00
E-mail cím:
info@otpep.hu
Bankszámlaszám:
11703006-20411440
Adószám:
18105564-1-41
További oldalak:
www.otpportalok.hu
www.golyavaro.hu
www.facebook.com/otpep
www.instagram.com/otpep
www.youtube.com/user/otppenztarak