Mi is az a farkastorok?

Ha egy baba valamilyen rendellenességgel születik, az minden szülő számára lesújtó. A farkastorok, vagyis szájpadhasadék az ajakhasadékhoz hasonlóan azonban jól kezelhető, az érintett gyermekek a születési rendellenesség ellenére is teljes értékű életet élhetnek. A farkastorok a leggyakoribb veleszületett rendellenességek közé tartozik, amely sok esetben ajakhasadékkal, vagyis a nyúlszájjal együtt fordul elő.

Miből is áll ez a rendellenesség?

A szájpadhasadék a kemény- és/vagy lágyszájpadon található rés, amely súlyos esetben akár az orr- és szájüreg elkülönülésének teljes hiányát is jelentheti. Az eltérés lehet egy vagy kétoldali, teljes vagy részleges. Amennyiben a szájpadhasadék csak a lágyszájpadot érinti, úgy enyhébb esetben az is előfordulhat, hogy a születést követően észrevétlen marad, és csak a későbbi tünetek kapcsán vagy egy fül-orr gégészeti vizsgálat során derül rá fény. Ilyen tünetek lehetnek például a nyelési nehézség, orrhang vagy a vissza-visszatérő fülfertőzések.

A nyúlszájhoz hasonlóan a farkastorok hátterében meghúzódó okokra sem derült még egyértelműen fény. A genetikai okok (öröklött vagy a magzatnál újonnan kialakult mutációk) mellett ez esetben is az olyan korai magzati korban (a terhesség 5.-9. hete) fellépő külső tényezők játszhatnak szerepet, mint az anyai dohányzás, alkoholfogyasztás, illetve bizonyos gyógyszerek alkalmazása.

Milyen problémákat okozhat a farkastorok?

  • A farkastorok táplálási nehézségeket okozhat. Elképzelhető, hogy a baba nem vagy csak nagyon nehezen tudja kiszívni az anyatejet illetve, hogy az elfogyasztott táplálék visszafolyik az orron. Ennek oka, hogy a hatékony szopáshoz erős vákuumot kell létesíteni a szájüregben, ami kivitelezhetetlen a jól záró, stabil szájpad támasztó funkciója nélkül. A táplálási nehézség következtében nem ritkán alultápláltság alakul ki a farkastorokkal született gyermekeknél.
  • A farkastorokkal született gyermekek – részben az alultápláltság következtében is - gyakrabban szenvednek a középfület megtámadó fertőzésektől. A gyakori fülgyulladások akár halláskárosodáshoz is vezethetnek, így rendszeres fül-orr-gégészeti ellenőrzést igényelhetnek.
  • A szájpadlás jelentős szerepet játszik a hangképzésben, így a szájpadhasadék hangképzési nehézségeket is okozhat. A helyreállító műtétet követően logopédus segítségével ez a probléma is orvosolható.
  • Az esztétikai probléma megzavarhatja a gyermek pszichés fejlődését is, emellett (az ajakhasadékkal társult esetekben) a kicsorgó nyál feláztatja az ajkak körülötti bőrterületeket és a szájzug kisebesedhet, felülfertőződhet.

A szájpadhasadékot műtétileg kezelik. Az első rekonstrukciót általában 5-15 hónapos korban végzik el. A műtétet követően még hosszútávon (a gyermek akár 18 éves koráig) szükség lehet logopédus, fül-orr-gégész, plasztikai sebész segítségére és rendszeres fogászati (fogszabályozó) kezelésekre.

Hasonló cikkek

Ha kérdése van, hívja ügyfélszolgálatunkat

Az alábbi időpontokban hívható:
hétfő8:00-20:00
kedd-péntek8:00-18:00

Vagy jöjjön el hozzánk személyesen

Cím:
1133 Budapest, Váci út 80. (OTP Bank fiók)
Levelezési cím:
1369 Budapest 5. Pf. 362
Nyitvatartás:
hétfő7:45-17:00
kedd-péntek7:45-16:00
E-mail cím:
info@otpep.hu